Πέμπτη, Οκτωβρίου 04, 2007

«Και για σένα πεθαίνω ηλίθιε!»

Συγκλονιστικό ιστορία, από το άρθρο του Ν. Μπογιόπουλου, σήμερα 4/10 στο Ριζοσπάστη.


Πριν 40 χρόνια - με τη βοήθεια της CIA - πιάστηκε ο Τσε στη Βολιβία. Εκείνος που επιλέχτηκε για να τον εκτελέσει ήταν ο υπαξιωματικός Μάριο Τεράν.

* * * * *

Ο Μάριο Τεράν, ο δολοφόνος του Τσε, πριν ένα χρόνο υποβλήθηκε σε εγχείρηση από Κουβανούς γιατρούς που παρέχουν - δωρεάν - τις υπηρεσίες τους στα πλαίσια της «Επιχείρησης Θαύμα», έχοντας θεραπεύσει εκατομμύρια ανθρώπους στη Λατινική Αμερική. Ο Τεράν έπασχε από καταρράκτη.

* * * * *

Ο γιος του Τεράν έστειλε προχτές σε εφημερίδα της Βολιβίας ευχαριστήριο μήνυμα προς τους Κουβανούς γιατρούς που αποκατέστησαν την όραση του πατέρα του. Του δολοφόνου, δηλαδή, του (και) γιατρού Τσε Γκεβάρα...

* * * * *

«Θυμηθείτε αυτό το όνομα - Μάριο Τεράν - ένας άνδρας που εκπαιδεύτηκε για να σκοτώσει μπορεί και πάλι να βλέπει χάρη στους γιατρούς που ακολουθούν τις ιδέες του θύματός του», ήταν τα λόγια με τα οποία κατέγραψε την είδηση η εφημερίδα «Γκράνμα» της Κούβας.

* * * * *

Θυμηθείτε, λοιπόν, τον Μάριο Τεράν, και δίπλα σε αυτόν, όπως έλεγε χτες ο συνάδελφος Γιώργος Μουσγάς, θυμηθείτε κι εκείνον τον ναζί εκτελεστή.

* * * * *

Μέρες Κατοχής. Εκεί στον τόπο της εκτέλεσης, λίγο πριν δοθεί το παράγγελμα στο εκτελεστικό απόσπασμα, ο ναζί εκτελεστής γυρίζει υπεροπτικά στον μελλοθάνατο Γάλλο αντιφασίστα και τον ρωτά: «Τι έχεις να πεις που δε θα δεις ποτέ τις ιδέες σου να πραγματώνονται;».

Ο αντιφασίστας, με απόλυτο έλεγχο του εαυτού του και απόλυτη συνείδηση της αξίας της θυσίας του, απαντά: «Και για σένα πεθαίνω, ηλίθιε»!

* * * * *

Για ορισμένους θιασώτες του «Τέλους της Ιστορίας», αυτή η ανάγνωση της Ιστορίας δεν αντέχει το «ρεαλισμό» της νεοταξίτικης εποχής και μοιάζει περισσότερο με λιτανεία υπέρ της ουτοπίας.

Μα να! Η ίδια η ζωή έρχεται να επιβεβαιώσει πως οι ιδέες που υπηρετούν τον αγώνα για έναν καλύτερο κόσμο - εκτός από κινητήρια δύναμη στην εξέλιξη των κοινωνιών - έχουν και άμεσες προβολές. Τόσο άμεσες που ακουμπούν ακόμα και την προσωπική ζωή των «Μάριο Τεράν» όλων των χωρών και όλων των εποχών.


τσοκτσοκ

1 σχόλιο:

presuntos είπε...

Πολύ ωραίο. Απλό, εύληπτο και με ηθικό δίδαγμα.