Κυριακή, Ιανουαρίου 21, 2007

Πατριδογνωμόνιο (ή πές τα ρε Λιάνα ...)

Λούμπεν επικοινωνιακή πολιτική ...

Ο κοινός νους βγήκε στο σφυρί. Πουλιέται στα δουλοπάζαρα της «επικοινωνίας» σε τιμή ευκαιρίας. Βλέπεις κι ακούς σοβαρούς κατά τ' άλλα ανθρώπους να ανακαλύπτουν ξαφνικά προβλήματα Παιδείας, όπως τα... ναρκωτικά στα Πανεπιστήμια και το φριχτό και τρομερό «άσυλο», που όλα τα σφάζει κι όλα τα μαχαιρώνει. Το άρθρο 16 είναι τελικώς θαυματουργό... Ανέστησε το ενδιαφέρον των τηλεθεατών για ζητήματα εξωτικά μέχρι πρότινος. Τώρα τα τετριμμένα, όπως ποιες σχολές, ποια τμήματα, με τι επιστημονικό αντικείμενο, για ποιους νέους και με ποιο κόστος, ας τ' αφήσουμε στους ειδικούς. Αλλωστε ζούμε σε μια κοινωνία που, κατά το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία, η μόνη εξυγίανση που μπορεί να προκύψει είναι η... ιδιωτική πρωτοβουλία. Στην Αγορά και της Ανώτατης και όλης της Παιδείας γενικώς λείπουν οι Ωνάσηδες πάσης φύσεως και μορφής. Αφεντικά με φαντασία. Που θα προτείνουν καινοτομίες. Ναρκωτικά; Στα μη κερδοσκοπικά φιλανθρωπικά ΑΕΙ; Μα η λύση θα προταθεί σε επίπεδο μάνατζερ κρίσεων και θα είναι απλή. Κάθε σχολή θα έχει κι από ένα υποκατάστημα χορήγησης μεθαδόνης, με κονδύλια που θα εξοικονομηθούν από τις αχρηστευμένες και σπάνιες φοιτητικές εστίες!..
Στις βαριές περιπτώσεις η φοίτηση θα γίνεται με SMS και άλλα τέτοια περισπούδαχτα. Τα κρατικά (προτιμάται ο όρος από την ταξική προπαγάνδα) αντί του δημόσια Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, πρέπει να συρρικνωθούν στο επίπεδο του αντιεκπαιδευτικού απορροφητήρα των παιδιών των 832.456 νοικοκυριών αυτού του τόπου, που ο κ. Αλογοσκούφης αποκάλεσε οριακά φτωχούς. Πρόκειται για τις εξαθλιωμένες τετραμελείς ελληνικές οικογένειες, που πρέπει να ζουν με 11.864 ευρώ το χρόνο η κάθε μια...

Ανέχεια από τη μια. Αγνοια από την άλλη. Στη μέση ο τρόμος. «Πω πω Παναγιά μου, το κακό παιδί με την κουκούλα καίει τον κακομοίρη αστυνομικό και μας σπάει και το αμάξι, που μας χρέωσε με γραμμάτια ως το 2018»...

Αυτό το προχειροφτιαγμένο σε εκτέλεση, αλλά βαθιά μελετημένο σκηνικό, της μετατροπής της μαζικής αντίστασης στο άρθρο 16, ως θα «ανασυνταχθεί» αυτό ως το τέλος του μήνα, έτσι ώστε η νεολαία να λουμπενοποιείται σε δυο τηλεπαράθυρα και πέντε τηλεμπαλκονόπορτες, προξενεί εκτός από πολιτική οργή και αισθητική ναυτία.

Βλέπετε, η ρουκέτα δε συγκίνησε τα πλήθη, αλβανοποιήθηκε ως προς την προέλευση, κινεζοποιήθηκε ως προς την κατασκευή, έπεσε και στην τουαλέτα... πώς να καταλαγιάσει τη λαϊκή οργή.

Η χρυσή νεολαία του τόπου, η «υγιής», που δε φοράει κουκούλα και δε χουλιγκανίζει, δεν ψηφίζει για καταλήψεις, επιμένει ο παρουσιαστής στη μικρή οθόνη, εκμεταλλεύεται την καλοκαίρια των παρατεταμένων νοσηρών αλκυονίδων ημερών και διαλέγει από τώρα... μαγιό για το καλοκαίρι. Ελεος! Και αποστροφική προσοχή στη συρραφή της πραγματικότητας. Γιατί αν δεν αντέξει το κίνημα των παιδιών στους δρόμους, που βαδίζουν χωρίς κουκούλες, κατάστηθα αντιμέτωποι με τις πολιτικές που απειλούν τη ζωή και το μέλλον τους, τότε το πόρισμα θα βγει πολύ σύντομα. Ολοι οι νέοι που δεν υπενοικιάζονται στην κυρίαρχη τάξη, θα θεωρούνται μικροί Κουφοντίνες... Και τότε σύντροφοι και φίλοι και σιωπηλοί ανησυχούντες συρρικνωμένων δικαιωμάτων πολίτες, θα 'ρθει κι η τεχνολογία του μεγάλου αδελφού αρωγός! Οχι για να μαντέψει ποιος κρύβεται πίσω από τα καθαρά πρόσωπα των νιάτων, αλλά για να τους φορέσει προκαταβολικά την κουκούλα της «εγκληματικής» εργατικής και σκεπτόμενης τάξης και να τους οδηγήσει στο ικρίωμα της υποταγής. Ακριβώς επειδή η λούμπεν «επικοινωνία» και δη η «μαζική» είναι αυτή που εξωραΐζει τα πολιτικά εγκλήματα της αντιλαϊκής κυρίαρχης πολιτικής.

Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ
(Ριζοσπάστης, Κυριακή 21/01/2007, σελίδα 5).

Δεν υπάρχουν σχόλια: