Πέμπτη, Ιανουαρίου 31, 2008

Πρωτοβουλία Ελλήνων Εργαζομένων Βρετανίας

Επιτέλους, έγινε η αρχή. Την Κυριακή, στο Λονδίνο, η ΠΕΕΒ (Πρωτοβουλία Ελλήνων Εργαζομένων Βρετανίας) έκανε την πρώτη και ιδρυτική της σύσκεψη.


Τόσο ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις συνθήκες εργασίας, το συνδικαλισμό, όσο και τη δυσκολία επιστροφής στην Ελλάδα ήταν μερικά από τα ζητήματα που συζητήθηκαν. Πολύτιμη ήταν η παρουσία και παρέμβαση του σ. Γιώργου Μαυρίκου, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και στέλεχος του ΠΑΜΕ και της ΠΣΟ.

Καλή αρχή λοιπόν, έχουμε δυσκολίες να αντιμετωπίσουμε αλλά κάθε αρχή και δύσκολη. Και το κέρδος θα είναι σίγουρα μεγάλο ...

Όλη η ανταπόκριση στο σημερινό Ριζοσπάστη, κι η πλάτη μου κάπου φαίνεται πάνω για όποιον ενδιαφέρεται ... ;-)


τσοκτσοκ

7 σχόλια:

plagal είπε...

Ενδιαφερον, πολυ ενδιαφερον.

Ερωτηση: υπαρχει οντως αναγκη οργανωσης των Ελληνων εργαζομενων ξεχωριστα απο τους Βρετανους εργαζομενους? Τα εκει συνδικατα δεν σας δεχονται για μελη τους επειδη δεν ειστε Βρετανοι υπηκοοι?

Ανώνυμος είπε...

Καλή επιτυχία πιστεύω ότι έχετε τις ευχές όλων μας!

ttsok είπε...

@plagal: Όχι τα συνδικάτα δέχονται κανονικά εργαζομένους. Ούτε προφανώς έχει αυτή η κίνηση εθνικιστικά χαρακτηριστικά. Απλά, επειδή εδώ τα συνδικάτα θα τα χαρακτήριζες επιεικώς ξεπουλημένα, αυτή η κίνηση έχει ως σκοπό να ταρακουνίσει τα νερά λιγάκι, όσο μπορεί τουλάχιστον σε αυτές τις συνθήκες. Να βάλει ένα πλαίσιο διακδικήσεων ταξικών και αγωνστικών, σε μία Αγγλία που η πολιτική Θάτσερ και οι "παρατρεχάμενοί" της, έκανα πολύ καλά τη δουλειά τους. Σε μία Αγγλία που ο 9-5 εργαζόμενος, 5-9 μπυροπότης Άγγλος, έχει μάθει να ζει ατομικά και κάθε μορφής συλλογικότητα έχει χαθεί.

@φάρος: ευχαριστούμε πολύ ... θα σας κρατώ ενήμερους ...

Ανώνυμος είπε...

Αυτή η κίνηση πώς θα κινηθεί σε σχέση με του Άγγλους; πώς θα συνδεθεί δηλαδή με το αγγλικό εργατικό κίνημα; ή είναι τέτοιες οι δομές που αυτό δεν παίζει, τουλάχιστον τώρα;

ttsok είπε...

@ερυθρός: προφανώς θα έχει αλληλέγγυα χαρακτηριστικά. Οι δομές των συνδικάτων είναι αρκετά μυστήριες, ενώ το νομοθετικό πλαίσιο αποτελείται από πληθώρα politically correct απαγορεύσεων που περιορίζουν οποιασδήποτε μορφής συλλογικότητας. Ο στόχος είναι να συνδεθεί με το αγγλικό εργατικό κίνημα, όταν αυτό υπάρξει ... γιατί προς το παρόν ;-)

plagal είπε...

Οχι οχι :-) δεν πηγε το μυαλο μου σε "εθνικιστικα χαρ/κα", καμια σχεση!! Ρωτησα επειδη δεν εχω ιδεα τι παιζει απο συνδικαλισμο στην Βρετανια. Για την ακριβεια ειχα μεινει στο σημειο που το Βρετανικο εργατικο κινημα ψυχοραγουσε στα ανθρακωρυχεια επι Θατσερ.

Θα ειχε παντως πολυ ενδιαφερον (οταν και εχεις χρονο βεβαια) να μας εκανες μια γρηγορη παρουσιαση του τι παιζει απο εργατικα κινηματα στη Βρετανια τωρα.

Χαιρετισμους.

ttsok είπε...

@plagal: ναι σκοπεύω κάποια στιγμή να παρουσιάσω κάποιο ιστορικό υλικό για το αγγλικό συνδικαλιστικό κίνημα. Υπάρχει μία σχετική αρθρογραφία στην τελευταία ΚΟΜΕΠ βασικά, την οποία και θα λινκάρω όταν βγει online (αν δεν έχει βγει ήδη). Από χρόνο, άσταναπάνε ... ;-)