Πέμπτη, Μαΐου 31, 2007

Αντικουκουεδίλα...

(Ν. Μπογιόπουλου, Ριζοσπάστης, 31 Μάη 2007, σελίδα 31)

Μετά τον κ. Τσίπρα, τον συκοφαντικό και παραπειστικό για την πολιτική του ΚΚΕ ισχυρισμό ότι το Κόμμα διατυπώνει θέσεις παραπλήσιες με του κ. Χριστόδουλου, εκτόξευσε χτες - ως αναμενόταν - και ο κ. Πρετεντέρης από το «Βήμα», ο οποίος με την πασίγνωστη όσο και βαρύγδουπη αντικουκουεδίλα του αποφαίνεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος και το ΚΚΕ «λένε συνήθως τα ίδια πράγματα».

* * * * *

Βεβαίως, εμείς δε θα κάνουμε το «λάθος» του κ. Τσίπρα και του κ. Πρετεντέρη και, επομένως, δε θα ισχυριστούμε ότι αφού και οι δυο τους λένε τα ίδια (συκοφαντικά) πράγματα για το ΚΚΕ, άρα είναι και ίδιοι μεταξύ τους...

* * * * *

Δεύτερο και σημαντικότερο, το να μην μπορείς να αντιληφθείς ότι το ΚΚΕ χωρίζεται με πολιτική, ιδεολογική και κοσμοθεωρητική άβυσσο από την εκκλησιαστική ιεραρχία είναι στοιχείο ικανό να σε κατατάξει είτε στους πολιτικά αφελείς είτε στη χορεία του «νεο-γκαιμπελισμού». Ας επιλέξουν οι ίδιοι πού ανήκουν...

* * * * *

Τρίτον, η σχέση του ΚΚΕ προς την εκκλησιαστική ιεραρχία (και ουχί προς τον λαϊκό κλήρο και πολύ περισσότερο το λαό, που ποτέ το ΚΚΕ δε θα κάνει το πολιτικό λάθος να τον «χωρίσει» βάσει των θρησκευτικών του «πιστεύω») είναι οικοδομημένη πολύ «στέρεα». Πρόχειρα αναφέρουμε - προς γνώση των ιστορικά αδαών - ότι:

  • Οικοδομήθηκε τότε που (ενώ το «Βήμα» προϋπαντούσε την είσοδο των Γερμανών στην Αθήνα) το ΚΚΕ μαχόταν τους γερμανοτσολιάδες και τους «Χ»ίτες, τον ιδρυτή των οποίων, τον Γρίβα, τίμησε τις προάλλες ο Χριστόδουλος.
  • Οικοδομήθηκε όταν το ΚΚΕ μαχόταν ενάντια στην Αγγλοκρατία, αλλά η τότε εκκλησιαστική ιεραρχία λειτουργούσε ως αντιβασιλέας του Τσώρτσιλ.
  • Οικοδομήθηκε στα Μακρονήσια, εκεί που είχαν θητεύσει οι μισοί σχεδόν «αναμορφωτές» Μητροπολίτες εξ εκείνων που κατά καιρούς επάνδρωσαν την Ιερά Σύνοδο.
  • Οικοδομήθηκε την εποχή της χούντας, όταν οι κομμουνιστές ήταν στις φυλακές και ο αρχιεπίσκοπος «διάβαζε».
  • Οικοδομήθηκε, τέλος, σε ένα βάθος χρόνου που μετράει μια σχεδόν 90ετία, όση δηλαδή και τα χρόνια του ΚΚΕ. Τόσα ακριβώς χρόνια είναι που το ΚΚΕ - από την ίδρυσή του - παλεύει για τον πλήρη χωρισμό Κράτους - Εκκλησίας, ώστε να αποκοπεί η σκουριά αυτής της σύμφυσης που επιτρέπει στον εκάστοτε προκαθήμενο της Εκκλησίας να επιδίδεται σε έναν κρατικά επιδοτούμενο πολιτικό ρόλο.

Αντίθετα, το κόμμα που μετά πάθους στηρίζει ο κ. Πρετεντέρης, το ΠΑΣΟΚ, έχει στο «ενεργητικό» του ένα νόμο για την εκκλησιαστική περιουσία που έμεινε (μόνος αυτός στην ιστορία!) ανεφάρμοστος και ανενεργός, καθώς και δυο συνταγματικές αναθεωρήσεις, στις οποίες δεν τόλμησε καν να ακουμπήσει αυτή τη σύμφυση Κράτους - Εκκλησίας. Οσο για το νέο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, αυτό δηλαδή με το οποίο ο κ. Παπανδρέου θέλει να (ξανα)κυβερνήσει την Ελλάδα, στο θέμα περί του χωρισμού Κράτους - Εκκλησίας υπάρχει ένα μεγαλοπρεπές «κιχ»! Πώς, αλήθεια, του διέφυγε του κ. Πρετεντέρη;..

* * * * *

τσοκτσοκ

Δεν υπάρχουν σχόλια: