Πέμπτη, Φεβρουαρίου 07, 2008

Αιμοδοσία στην Αγγλία

Το λοιπόν, πέρυσι τον Απρίλη είχα πάει να δώσω αίμα για πρώτη φορά στην Αγγλία. Γράφομαι κανονικά, δίνω αίμα, μου έρχεται πίσω γράμμα με την κάρτα αιμοδότη. ΟΚ ως εδώ. Όταν φτάνουν οι 4 μήνες, για να ξαναδώσω, μου στέλνουν γραμματάκι με το πότε και πού θα είναι η επόμενη αιμοδοσία στη γειτονιά μου. Δεν καταφέρνω να πάω τότε γιατί είχα τα λαιμά μου και δεν κάνει, ούτε και τις 2-3 επόμενες που μου έστειλαν.


Όταν φτάνει Δεκέμβρη, μου στέλνουν γράμμα τύπου "Αν αποφεύγετε να δώσετε αίμα γιατί η προηγούμενη εμπειρία ήταν κακή, μπορούμε να σας παρέξουμε ψυχολόγο του NHS (Αγγλικό ΕΣΥ) για να το κουβεντιάσετε μαζί του". Και εκείνες τις μέρες, με παίρνουν τηλ "τότε θα γίνει αιμοδοσία στην περιοχή σας, θα θέλατε να σας κλείσουμε ραντεβού;". Επιπλέον, σε ένα από τα γράμματα που μου με καλούσαν να δώσω αίμα, υπήρχε και ένα φυλλάδιο "Χρειαζόμαστε επειγόντως Ο+ αυτό το διάστημα", που είναι κι η ομάδα αίματός μου. Μάλλον διαφημιστικό κολπάκι μου φάνηκε βέβαια αυτό, αλλά το προσπερνώ.

Ένιγουέη, κλείνω ραντεβού, ψυχολόγο δεν χρειάζεται να πάω, και έρχεται η ώρα της αιμοδοσίας. Όχι μόνο είχε κόσμο, αλλά είχε και αναμονή. Ακόμη και κόσμο χωρίς ραντεβού, που περίμενε μιάμιση ώρα είδα. Για να δώσουν αίμα. Όλες οι ηλικίες. Και σημειωτέον, όλα αυτά έγιναν σε κτίριο της Μεθοδικής Εκκλησίας της Αγγλίας.


Στο διατάυτα: μία πραγματική εκστρατεία του κράτους, να δίνει ο κόσμος αίμα, που έχει περάσει στην κουλτούρα τους. Με συμβολή της εκκλησίας, που παραχωρεί τα κτίριά της. Με καλή οργάνωση και προθυμία.

Στην Ελλάδα - αν και διαφωνώ να μυθοποιώ τα διάφορα της Αγγλίας σε σύγκριση με την Ελλάδα - μου δίνεται η εντύπωση ότι βαριόμαστε. "Πού να τρέχεις για αίμα τώρα", κτλ κτλ. Που στην τελική εκτός του ότι ειναι 10' υπόθεση, είναι και καλό για τον ίδιο μας τον οργανισμό. Νομίζω 30% ρίχνει την πιθανότητα καρδιακού προβλήματος και 40% εγκεφαλικού, αν θυμάμαι καλά.

Δώστε αίμα τώρα - Δίνουν και ωραία μπισκοτάκια μετά και πορτοκαλαδίτσα!

τσοκτσοκ

ΥΓ: Η αποθέωση της διαδικασίας ήταν μία μαυρούλα, χοντρούλα νοσοκόμα που μου πήρε αίμα. Η ίδια με την προηγούμενη φορά, τον Απρίλη, όταν τραγουδούσε Barry White "Can't get enough of your love bab' " όταν έσαχνε τη βελόνα. Μόλις της λέω "Εσύ μου πήρες αίμα και την προηγούμενη φορά", μου απαντάει "That's why you came again, sugar" :-)

ΥΓ: Site του Ε.Σ.Υ. δεν βρήκα, ούτε για αιμοδοσία ούτε σκέτο. Το μόνο που βρήκα ήταν το aimodosia.org. Ουδέν σχόλιον ...

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μα αν κάτσει το ΕΣΥ να οργανώσει τέτοια πράγματα σοβαρά, που θα δράσουν μετά οι διάφορες εθελοντικές ΜΚΟ?

Αλήθεια και στην Αγγλία που φαίνεται ότι το οργανώνουν στα σοβαρά, γιατί χρειάζεται να επέμβουν στην διαδικασία και διάφορες θρησκευτικές οργανώσεις? Χάθηκαν τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και δεν ξέρω γω τι ακριβώς έχουν εκεί πάνω?

ttsok είπε...

χεχε, όντως ...

Βασικά δεν είναι επέμβαση της θρησκευτικής οργάνωσης. Ούτε σου δίνουν Βίβλους και "Jesus saves" βιβλιαράκια όσο δίνεις αίμα. Ειδικά η συγκεκριμένη εκκλησία έχει ΜΚΟ μορφή, επιχείρηση. Με φοιτητικές εστίες και άλλα τέτοια. Να φανταστείς ο συγκεκριμένος χώρος έμοιαζε περισσότερο με χώρο αναψυχής, παρά με εκκλησία.

Η αιμοδοσία γίνεται σε διάφορους χώρους, όχι μόνο εκκλησιαστικούς. Ίσως να έχουν καμια φοροαπαλλαγή, ίσως να επιτελούς και έργο, τί να πω.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ τι να πω ρε παιδιά... όσες φορές πήγα για να δώσω αίμα ανέβαζα πίεση. Κατά τα άλλα δεν είμαι υπερτασικός... Αυτό λέγεται το σύνδρομο της "λευκής ποδιάς"... και το αστείο ξέρετε ποιο είναι;..............................
....................................
Είμαι γιατρός!!! Μου φαίνεται μου χρειάζεται ο ψυχολόγος που δεν χρησιμοποίησες εσυ tsok!;!;!;!

ttsok είπε...

χαχα, δηλαδή έχεις πίεση όποτε τη φοράς και εξετάζεις ασθενείς; ;-)

Υπάρχει τέτοιο σύνδρομο πλάκα πλάκα. Το συζήταγα με μία γιατρό. Ειδικά οι άντρες, χέστες γαρ, ανεβάζουμε πίεση μόλις μπούμε σε νοσοκομείο.

Ενδιαφέρον επίσης, είναι ένα άλλο σύνδρομο. Εκεί που είσαι σκατά, εμετούς και τα ρέστα, μπαίνεις στο νοσοκομείο και σου κόβονται όλα. Εκεί που πριν ήσουν να σε τρέχουν, μόλις μπεις στη νοσοκομειακή θαλπωρή, πάνε όλα ....

αριστερό εξτρέμ είπε...

Άντε, κάνει καλό και στη δική μας υγεία. Προσωπικά δίνω αίμα τακτικά, περίπου 3 φορές το χρόνο χωρίς να έχω κάρτα σε περιπτώσεις που μου ζητείται. Πέρνουνε δηλ. αίμα από ανθρώπους σε αντάλλαγμα για το αίμα που χρειάστηκε.
Αντί να δίνουμε αίμα ή να είμαστε δότες οργάνων για το κοινό καλό, τρέχουμε την τελευταία στιγμή. Ίδιον του συστήματος και όχι του Έλληνα...

Γιώργος Μαργαρίτης είπε...

Βασικά εδώ που δίνω αίμα δεν δίνουν μπισκότα μετά... δίνουν φρυγανιές και Λαβάς Τυρι (όπως γράφετε αυτό) και πορτοκαλάδα (που μετράει πολύ)! Και σου δίνουν και μια κονκάρδα (νομίζω είναι σημαντικό κίνητρο για να ξαναπάς...)

Πέρα από την πλάκα, δεν έχω πάει και πάρα πολλές φορές, οι περισσότερες ήταν έκτακτες που είδα στο διαδίκτυο. Αλλά ακόμα δεν ξέρω κάθε πότε μπορώ να δίνω. Την τελευταία φορά που έδωσα στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο, μου είπε η άλλη μετά από 7 μήνες. Διάβασα παραπάνω για 3 φορές το χρόνο (πρώτη φορά άκουσα τόσο συχνά). Τελικώς κάθε πότε μπορούμε να δίνουμε (και έχω και βαρβάτο αιματοκρίτη, 38.5 την τελευταία φορά, δηλαδή *πρέπει* να πηγαίνω να δώσω).

ttsok είπε...

Ναι η αγελάδα που χαμογελάει λέει πολύ περισσότερο από τα μπισκότα με τσένταρ που δίνουν εδώ, αλλά από το ολότελα ...;-)

Το στάνταρ, για τον μέσο άνθρωπο είναι 3 φορές το χρόνο, κάθε 4 μήνες. Αυτό βέβαια παίζει με τον αιματοκρίτη. Ξέρω κόσμο που πρέπει να δίνει κάθε 3-4 βδομάδες, για να μην πάθει θρόμβωση πχ, λόγω πολύ μεγάλου αιματοκρίτη.

Αν έχεις δώσει μόνο εκτάκτως αίμα, δεν ξέρω αν μπορείς να πάρεις πολλές πληροφορίες, πχ πότε μπορείς να ξαναδώσεις και τέτοια. Αν γίνεις αιμοδότης με κάρτα κανονικά (αν πας μόνο εκτάκτως δε γράφεσαι σαν τακτικός παραδόξως), υποθέτω ότι σε ειδοποιούν/μαθαίνεις πότε μπορείς να δώσεις.

Γιώργος Μαργαρίτης είπε...

Βασικά έχω βγάλει κάρτα την πρώτη φορά που πήγα, και μετά πήγα 1-2 τακτικές και 3 εκτακτες, πάντα με την κάρτα. Αλλά την μία μου είπαν σε 4 μήνες, την άλλη σε 7 (και αυτή που ήταν σε 7 ήταν όταν μου είχαν μετρήσει αιματοκρίτη 38.5 και μου είπαν πως είναι αρκετά υψηλός.

Ποτέ δεν με ενημέρωσαν, και επειδή πάντα το ξεχνάω γι αυτό δεν είμαι τακτικός. Μάλλον θα πρέπει εγώ να τους ρωτήσω αν και πότε μπορώ να δώσω.