Κυριακή, Φεβρουαρίου 03, 2008

Τα κέρδη των εταιρειών

Χμ, πάλι από το σημερινό Ριζοσπάστη (3/2/2008, σελίδα 9), μερικοί πίνακες που αναδεικνύουν (και στατιστικά) την εκμετάλλευση των εργαζομένων:

Τα νούμερα πραγματικά είναι εξωφρενικά. Θα μείνω μόνο σε μία φράση του άρθρου:

μέσα σε μία χρονιά - τη χρονιά των αυξήσεων των 77 λεπτών - οι μεγαλοεπιχειρηματίες αύξησαν το κέρδος που βγάζουν από κάθε εργαζόμενο κατά 2.613 ευρώ, ή κατά 17%!!!

Αυτά για όσους θεωρούν νίκη τα 77 λεπτά, για όσους θα πορευτούν με τη ΓΣΕΕ στις 13 Φλεβάρη, για όσους πιστεύουν σε ένα εναλλακτικό πρόσωπο του καπιταλισμού, σε όσους πιστεύουν "στην ελέυθερη αγορά" με δικαιώματα για όλους ...

τσοκτσοκ

2 σχόλια:

ανεστης είπε...

Αυτό όμως που δεν φαίνεται στη λίστα είναι η διαφορετική μισθολογική αντιμετώπιση που εχει η κάθε επιχείρηση για τους εργαζόμενους.
Δεν μπορώ να κρίνω τον καπιταλισμό απο μια εταιρία με μισθούς πείνας, γιατί υπάρχει και μια άλλη με αξιοπρεπείς μισθούς, bonus, παροχές, εταιρικά αυτοκίνητα, διανομή μετοχών κλπ κλπ.
Φοβάμαι οτι αυτές οι απλουστεύσεις είναι ξεπερασμένες.

ttsok είπε...

Δε νομίζω ότι είναι απλούστευση. Γιατί αν ο γενικός μέσος όρος είναι η εκμετάλλευση των εργαζομένων, αυτό σημαίνει (στατιστικά) ότι υπάρχουν αρκετές εταιρείες που εκμεταλλεύονται πολύ τους εργαζόμενους. Και αυτό ανεβάζει το μέσο όρο.

Άσε που δε μιλάει μόνο για μισθούς το άρθρο/ποστ. Μιλάει για το βαθμό εκμετάλλευσης. Και καλούς μισθούς να πέρνει ο υπάλληλος μίας εταιρείας, αν του δίνει τελικά το 1/10 από αυτό που παράγει, κι αυτό εκμετάλλευση είναι τελικά.