Παρασκευή, Ιουνίου 15, 2007

Big (Brother) Ebuyer

Ξυπνώ προχθές που λέτε και βλέπω γράμμα από το TV Licensing, την υπηρεσία που διαχειρίζεται εδώ στην Αγγλία τα TV Licenses. Για αυτούς που δεν το γνωρίζουν, στην Αγγλία πληρώνεις ετησίως φόρο για να έχεις τηλεόραση (£135 για έγχρωμη συσκευή). Κάτι αντίστοιχο με αυτά που πληρώνουμε εμείς για την ΕΡΤ μέσω λογαρισμών νερού-ηλεκτρικού. Δεν ξέρω πώς διαχειρίζονται τα λεφτά αυτά βέβαια, αλλά μάλλον κάτι αντίστοιχο. Ο φόρος αφορά στο σπίτι, όσες τηλεοράσεις και κατοίκους και αν έχει. Δηλαδή, αλλάζοντας σπίτι και εφόσον ο προηγούμενος δεν είχε πληρώσει φόρο, πρέπει να πληρώσεις εσύ με το χρόνο να μετράει από τη στιγμή που εσύ μετακόμισες. Καλά ως εδώ...

Το ανοίγω (το γράμμα) και με πληροφορούν ότι ξέρουν ότι αγόρασα από την Ebuyer Ltd συσκευή που είναι και δέκτης τηλεόρασης και επειδή δεν υπάρχει στο όνομά μου TV License πρέπει να τους το πληρώσω. Εφόσον βέβαια στο σπίτι μου υπάρχει για άλλη συσκευή TV License, δεν θα χρειαστεί να τους πληρώσω τίποτα αρκεί να τους στείλω το serial number της υπάρχουσας άδειας.

Επί του τεχνικού κομματιού, λόγω άλλης συσκευής στο σπίτι έχουμε TV License, όχι στο όνομά μου βέβαια, γι' αυτό δεν με βρήκαν και στα αρχεία τους άλλωστε. Επίσης, η κάρτα γραφικών που πήρα από το Ebuyer έχει απλά TV out και HDTV ως τεχνικά χαρακτηριστικά, οπότε δεν είναι δέκτης. Μάλλον απλά είδαν αυτά τα χαρακτηριστικά οι τεράστιοι Αϊνστάιν εκεί πέρα και νόμισαν ότι είναι δέκτης TV.

Το εξοργιστικό της υπόθεσης είναι το Ebuyer δίνει κανονικά τα στοιχεία των πελατών του σε αυτήν την υπηρεσία, ποιος ξέρεις και σε ποιες άλλες. Ήταν τρομερό το συναίσθημα εκείνη τη στιγμή, το αίσθημα της παρακολούθησης, το ότι ο ένας δίνει στον άλλο τις αγορές που έχω κάνει, τα προσωπικά μου αντικειμένα, το αντικειμένα που βρίσκονται στον προσωπικό μου χώρο που δεν έχω καμία διάθεση να ξέρεις κανείς άλλος εκτός από αυτούς που επιλέγω εγώ, τι σκατά κάνω εγώ εκεί μέσα.

Τους έστειλα επιστολή σήμερα (στο TV License), που τους τα χώνω με τον κλασσικό ευγενικό saucy αγγλικό τρόπο. Ποιος τους έδωσε τα στοιχεία μου και γιατί επεμβαίνουν στην προσωπική μου ζωή έτσι, γιατί μου ζητάν να πληρώσω κάτι για "μία συσκευή" όπως λένε χωρίς να αναφέρουν επακριβώς τη συσκευή, ότι ήδη έχω TV License και τα λοιπά και τα λοιπά.

Περισσότερο να βγάλω το άχτι μου δηλαδή, γιατί ούτε θα χρειαστεί να πληρώσω καν, ούτε και θα βγάλω πολλά γιατί προφανώς τους καλύπτει η ανάλογη νομοθεσία εδώ. Αλλά δεν μπορούσα να το αφήσω έτσι το ζήτημα, ειδικά μετά από αυτήν την αηδία και τον εκνευρισμό που ένοιωσα όταν διάβασα το γράμμα τους.

Αυτά λοιπόν, από τη χώρα με τις περισσότερες κάμερες ανα άτομα (μία κάμερα ανα 17 νομίζω) στον κόσμο. Ξέρετε καλέ, όχι τις κάμερες τις "κακές", αυτές που είναι για την παρακολούθηση της κυκλοφορίας!

τσοκτσοκ

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

2 είναι τα εξοργιστικά εδώ. Το ένα είναι που η μία εταιρεία δίνει σε άλλη τα προσωπικά σου στοιχεία χωρίς να σε ρωτήσει (εκτός κι αν το λένε σε τίποτα ψηλά γράμματα)

Και το άλλο πως έχει μπει για τα καλά στην ζωή μας η ενοχοποίηση της πρόθεσης να κάνουμε κάτι. (ακόμη κι αν είναι σε κάτι τόσο "αθώο") Σου λέει, πήρες μία συσκευή που ίσως σου δίνει την δυνατότητα να βλέπεις και TV, άρα θα πρέπει να πληρώσεις δικαιώματα. Κι ας μην σ' ενδιαφέρει να δεις ποτέ σου TVh.

Σε λίγο θα μας πούνε. Αγόρασες PC? Άρα έχεις την δυνατότητα να κατεβάσεις πειρατικό υλικό και να διακινήσεις παιδική πορνογραφία. Δεν περνάς καμιά βολτούλα από την φυλακή για προαιρετικούς λόγους?

Το ίδιο γίνεται και με κάτι τρομονόμους που διώκουν ακόμη και την σκέψη ότι ίσως θα μπορούσες να γίνεις τρομοκράτης

Ανώνυμος είπε...

Βασικά νομίζω πως δεν έχει σημασία που δεν είναι δέκτης. Νομίζω πως ακόμα και pc να έχεις θεωρητικά πρέπει να πληρώσεις. Οι τύποι είναι απίστευτα κάφροι. Σηνηθίζουν να στέλνουν απειλητικές επιστολές με κόκκινα γράμματα και σε επιθετικό τόνο.

Το σλογκανάκι τους είναι μπορεί να μη σε βρούμε σήμερα, μπορεί να μη σε βρούμε αύριο αλλά θα σε βρούμε...

ttsok είπε...

rocean καλά το λες, σε λίγο θα δουλεύουν προαιρετικά αυτοί ... εάν πληρωθείτε, πρέπει να ελέγξουμε τις διαθέσεις σας, τί σκοπεύετε να αγοράσετε και τέτοια ...

apatris δηλαδή τί; και καλώδιο να πάρω δηλαδή, θα πληρώσω δηλαδή και το registration του Office στη Microsoft ακόμη και αν έχω Linux; καφρίλες...

τι να πω μάγκες, είχα καιρό να νοιώσω λίγο το αίσθημα "είμαι στον αέρα, που βρίσκομαι, τι συμβαίνει" ... τύπου Truman Show συναίσθημα για λίγο ...