Τρίτη, Απριλίου 08, 2008

Η Ελλάδα υπερδύναμη στα Βαλκάνια; Χμ ... Για δείτε αυτό!

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο ακολουθεί, από τον Κυριακάτικο Ριζοσπάστη, δείχνει πώς προετοιμάστηκε η κατάσταση από το 1999 με τους βομβαρισμούς και πώς οι Αμερικανοί βλέπουν χρόνια μπροστά, για τα Βαλκάνια ...

Βέβαια, είναι η Ελλάδα ο νταής τον Βαλκανίων, μην το ξεχνάμε. Α, επίσης είπαμε όχι στους κακούς Αμερικανούς, μάλιστα το ΟΧΙ το είπε δεξιά κυβέρνηση ...

τσοκτσοκ

* * * * *

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΒΑΣΗ ΜΠΟΝΤΣΤΙΛ
Ιμπεριαλιστικό ορμητήριο - φρούριο

Οι τεράστιες εγκαταστάσεις της σκοπεύουν και στη διασφάλιση των δρόμων της ενέργειας και των πετρελαίων της Κασπίας

(Η φωτογραφία της τεράστιας βάσης είναι του 2000, σήμερα είναι ακόμα μεγαλύτερη)

Τις μέρες αυτές, με τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι και τους συγκρατημένους, είναι αλήθεια, πανηγυρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης για τη μη πρόσκληση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στη λυκοσυμμαχία και παρά την προσπάθεια από αστικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις να γίνεται συζήτηση μόνο για αυτό, αναδεικνύεται ο ρόλος που παίζουν οι ιμπεριαλιστές, ΝΑΤΟ και ΕΕ στα Βαλκάνια. Το γεγονός δηλαδή, ότι παρά τους ανταγωνισμούς και τις αντιθέσεις το σχέδιο για έλεγχο της περιοχής προχωράει. Αλλωστε, η πρόσκληση ένταξης της Αλβανίας και της Κροατίας στο ΝΑΤΟ τώρα, το προχώρημα της αντιπυραυλικής «ασπίδας» των ΗΠΑ στην Τσεχία, που είναι επίσης στις αποφάσεις της συνόδου, το επιβεβαιώνουν. Με αφορμή τις εξελίξεις αυτές θυμηθήκαμε ένα πολύ χαρακτηριστικό στοιχείο που δείχνει τους ευρύτερους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αμερικανική βάση εκτός ΗΠΑ, στη λεγόμενη Μπόντστιλ, που βρίσκεται στο Κοσσυφοπέδιο, παράνομα αποσχισμένο τμήμα της σερβικής επικράτειας και στα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

Ενας επιπλέον λόγος που θυμηθήκαμε αυτή τη βάση είναι και το γεγονός ότι μόλις την περασμένη Πέμπτη η σερβική διπλωματική αποστολή στα Σκόπια επέδωσε στο υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ νότα διαμαρτυρίας, με την οποία χαρακτηρίζεται παράνομη η δραστηριότητα της οριοθέτησης των συνόρων ΠΓΔΜ με το Κοσσυφοπέδιο. Καταγγέλλεται ότι η ΠΓΔΜ έδρασε κατά των διεθνών κανόνων και προηγούμενης συμφωνίας του 2001 μεταξύ Σερβίας και ΠΓΔΜ. Η κίνηση της κυβέρνησης των Σκοπίων να ξεκινήσει οριοθέτηση των συνόρων μαζί με την αλβανοκοσσοβάρικη ηγεσία της Πρίστινα, που αυτοανακηρύχτηκε κυβέρνηση του «ανεξάρτητου» Κοσσυφοπεδίου, στην πραγματικότητα προτεκτοράτο των ευρωατλαντικών ιμπεριαλιστών, δείχνει και τους παραπέρα σχεδιασμούς. Πρέπει δε να σημειωθεί ότι τα σύνορα αυτά που υποτίθεται ότι οριοθετούνται, διέρχονται και από την αμερικάνικη βάση που προαναφέραμε, στο νότιο Κοσσυφοπέδιο στην περιοχή του Ουρόσεβατς και πιάνει και κομμάτι της ΠΓΔΜ. Είναι δηλαδή «αδιευκρίνιστα» αυτά τα σύνορα, αλλά απολύτως διευκρινισμένα για τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα.

Η υπερ-βάση

Ας δούμε όμως τι πραγματικά είναι αυτή η υπερ-βάση του Μπόντστιλ:

Τον Ιούνη του 1999, αμέσως μετά το τέλος των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία, οι αμερικάνικες δυνάμεις κατέλαβαν μια έκταση 10.000 στρέμματα, σήμερα έχει επεκταθεί ακόμη περισσότερο (όσο περίπου η Θεσσαλία ολόκληρη) στο νοτιοανατολικό Κόσσοβο, στο Ουρόσεβιτς, κοντά στα σύνορα με την ΠΓΔΜ και άρχισαν την κατασκευή της βάσης.

Μέσα σε 3 χρόνια τη μεταμόρφωσαν, από μια κατασκήνωση με σκηνές σε ένα αύταρκες, υψηλής τεχνολογίας στρατόπεδο, που φιλοξενεί περίπου 7.000 στρατεύματα, τα 3/4 όλων των αμερικανικών στρατευμάτων που υπάρχουν στο Κόσσοβο.

Στο Μπόντστιλ υπάρχουν 25 χιλιόμετρα δρόμων και πάνω από 300 κτίρια, τα οποία περιτριγυρίζονται από 14 χιλιόμετρα τσιμεντένια φράγματα, 84 χιλιόμετρα συρματοπλέγματος και 11 πύργους ελέγχου (φυλάκια). Περιλαμβάνει τρία επίπεδα με κάθε είδους εγκαταστάσεις και το καλύτερα εξοπλισμένο νοσοκομείο στην Ευρώπη. Σήμερα είναι τέτοιες οι δυνατότητές της που υπάρχουν σχέδια να αντικαταστήσει τη βάση του Αβιάνο στην Ιταλία.

Το σχέδιο ξεκίνησε πριν τους βομβαρδισμούς

Σύμφωνα με τον αξιωματικό Ρόμπερτ ΜακΚλέρ, μηχανικό του αμερικάνικου στρατού, το κατασκευαστικό πλάνο για τις επιχειρήσεις στο Κόσσοβο ξεκίνησε μήνες πριν πέσει η πρώτη βόμβα. Στην αρχή, οι σχεδιαστές, αξιοποιώντας την εμπειρία της Βοσνίας, έπεισαν αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις να βρουν μια βάση όσο το δυνατόν συντομότερα.

Αρχικά οι μηχανικοί πήραν τον έλεγχο 320 χιλιομέτρων δρόμων και 75 γεφυρών στη γύρω περιοχή για στρατιωτικούς σκοπούς και έφτιαξαν μια βάση, που συμπεριλάμβανε κοιτώνες, διαδρόμους για τα ελικόπτερα, αποθηκευτικούς χώρους πυρομαχικών και τα λοιπά.

Σύμφωνα με τον ΜακΚλέρ, στο απόγειο της προσπάθειας, περίπου 1.000 πρώην στρατιωτικό προσωπικό, που προσελήφθη από την «Μπράουν» και «Ρουτ Σέρβισις», μαζί με 7.000 Αλβανούς της περιοχής, προστέθηκαν στους 1.700 στρατιωτικούς μηχανικούς. Από αρχές Ιούλη μέχρι τον Οκτώβρη του 1999, οι εργασίες στο στρατόπεδο γίνονται 24 ώρες το 24ωρο, εφτά μέρες τη βδομάδα.

Η «Μπράουν» και «Ρουτ Σέρβισις», παρέχει όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες στο στρατόπεδο. 600.000 γαλόνια νερού τη μέρα, αρκετό ρεύμα για να καταναλώνει μια πόλη των 25.000 κατοίκων και ένα κέντρο προμηθειών με 14.000 σειρές προϊόντων. Πλύσιμο ρούχων, μαγειρεύονται 18.000 γεύματα τη μέρα και χειρίζεται το 95% των σιδηροδρομικών και εναέριων εγκαταστάσεων. Παρέχει επίσης και την πυροσβεστική υπηρεσία. Η εταιρεία αυτή είναι τώρα ο μεγαλύτερος εργοδότης στο Κόσσοβο, με πάνω από 5.000 Κοσσοβάρους Αλβανούς και άλλους 15.000 περιστασιακούς.

Στην εξαιρετικά φτωχή περιοχή, με την ανεργία να φτάνει στο 80%, οι Κοσσοβάροι εργαζόμενοι πληρώνονται από την «Μπράουν» και «Ρουτ Σέρβισις» με 1 έως 3 δολάρια τη μέρα.

Εταιρεία του αντιπροέδρου των ΗΠΑ

Το 1992 ο Ντικ Τσένεϊ, ως γραμματέας άμυνας της κυβέρνησης Μπους του πρεσβύτερου, έκλεισε με την εταιρεία συμβόλαιο για την υποστήριξη των παγκόσμιων επιχειρήσεων του αμερικάνικου στρατού. Ο Τσένεϊ, άφησε την πολιτική και ασχολήθηκε με τη «Χαλιμπάρτον» από το 1995 ως το 2000. Είναι τώρα αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπους, του νεότερου και με το συμβόλαιο για τη βάση του Μπόντστιλ, την έκανε να διπλασιάσει τα υπέρογκα κέρδη της.

Σύμφωνα με σχόλια που διέρρευσαν στον Τύπο, Ευρωπαίοι πολιτικοί πιστεύουν ότι οι Αμερικάνοι βομβάρδισαν τη Γιουγκοσλαβία ακριβώς για να εγκαταστήσουν τη βάση του Μπόντστιλ. Πριν την έναρξη των βομβαρδισμών το Μάρτη του 1999 η «Ουάσιγκτον Ποστ» επέμενε ότι με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή να είναι τεταμένη, χρειάζονται βάσεις στα Βαλκάνια, έτσι ώστε να προστατεύσουμε το πετρέλαιο της Κασπίας.

Το μέγεθος των αμερικανικών επενδύσεων στην εκμετάλλευση του πετρελαίου της Κασπίας, αλλά και η απαίτηση της αμερικάνικης κυβέρνησης να εξαρτάται η οικονομία της λιγότερο από το εισαγόμενο πετρέλαιο, ειδικά από τη Μέση Ανατολή, απαιτούσε μια μακροπρόθεσμη λύση για τη μεταφορά του πετρελαίου στην ευρωπαϊκή και αμερικάνικη αγορά. Η εταιρεία Εμπορίου και Ανάπτυξης χρηματοδότησε αρχικές μελέτες αλλά και πιο πρόσφατα μελέτες για την ΑΜΒΟ (Αλβανικό, Μακεδονικό και Βουλγαρικό πετρέλαιο), που έχει έδρα στη Νέα Υόρκη.

Ανακοινώνοντας μια χορηγία για μια αναπτυγμένη τεχνική μελέτη το 1999 για τον αγωγό της ΑΜΒΟ μέσα από τη Βουλγαρία, τη Μακεδονία και την Αλβανία, ο διευθυντής της εταιρείας Εμπορίου και Ανάπτυξης, Γκραντμέισον, δήλωσε: «Ο ανταγωνισμός είναι σκληρός για να ελέγχεις το πετρέλαιο της Κασπίας... το 1999 η εταιρεία Εμπορίου και Ανάπτυξης, προωθεί ενεργά την ανάπτυξη πολλαπλών αγωγών για να συνδέσει αυτές τις τεράστιες πηγές με τις αγορές της Δύσης». Αυτή η χορηγία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα μπροστά για την πολιτική και για τα αμερικάνικα επιχειρηματικά συμφέροντα στην περιοχή της Κασπίας.

Ο κόστους 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια αγωγός της ΑΜΒΟ είναι ένας από τους πιο σημαντικούς πολλαπλούς αγωγούς, θα παίρνει πετρέλαιο από τα τάνκερ που θα το μεταφέρουν από τη Μαύρη Θάλασσα στο βουλγαρικό σταθμό του Μπουργκάς, και μετά μέσω της ΠΓΔΜ θα πηγαίνει στο αλβανικό λιμάνι της Αδριατικής το Βλόρε. Από εκεί θα φορτώνεται σε τεράστια τάνκερ των 300.000 τόνων και θα μεταφέρεται στην Ευρώπη και στην Αμερική, προσπερνώντας έτσι τα στενά του Βοσπόρου, όπου υπάρχει συμφόρηση και μόνο τάνκερ των 150.000 τόνων μπορούν να διασχίσουν.

Η αρχική μελέτη για την ΑΜΒΟ συντάχθηκε το 1995, όχι από κανέναν άλλο αλλά από την «Μπράουν» και «Ρουτ Σέρβισις». Ο πρώην διευθυντής της ανάπτυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου για την Ευρώπη και την Αφρική της «Μπράουν» και «Ρουτ», διορίστηκε νέος πρόεδρος της ΑΜΒΟ (το 1997), μετά το θάνατο του πρώην προέδρου και ιδρυτή της ΑΜΒΟ, από την ΠΓΔΜ, Βούκο Τάσοβιτς.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίας «Εξον» - «Μόμπιλ» και η «Σέβρον», δυο από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες του κόσμου, ετοιμάζονται να χρηματοδοτήσουν την ΑΜΒΟ.

Η υπόθεση βρωμάει... πετρέλαιο

Οι ΗΠΑ ταυτόχρονα ανταγωνίζονται και τους Ευρωπαίους συμμάχους τους αλλά και τη Ρωσία με το στρατόπεδο Μπόντστιλ και άλλα μικρότερα γύρω από την προτεινόμενη διαδρομή του αγωγού ΑΜΒΟ. Η βάση έχει χτιστεί στην είσοδο της κοιλάδας του Πρέσεβο και του ενεργειακού διαδρόμου 8, τον οποίο η ΕΕ χρηματοδότησε το 1994 και θεωρείται ως σημαντική διαδρομή ανατολικά - δυτικά για το παγκόσμιο εμπόριο.

Τον Απρίλη του 1999, ο Βρετανός στρατηγός Μάικλ Τζάκσον, διοικητής στην ΠΓΔΜ την περίοδο των βομβαρδισμών, εξήγησε σε μια ιταλική εφημερίδα: «Σήμερα, οι καταστάσεις που δημιουργήσαμε εδώ έχουν αλλάξει. Σήμερα είναι απολύτως απαραίτητο να εγγυηθούμε τη σταθερότητα της ΠΓΔΜ και την είσοδό της στο NATO. Αλλά σίγουρα θα μείνουμε εδώ για πολύ καιρό για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των ενεργειακών διαδρόμων που περνούν από αυτή τη χώρα».

Γίνεται φανερό ότι η εν λόγω βάση και οι άλλες που έχουν ή ετοιμάζουν οι ιμπεριαλιστές σε Βουλγαρία και Ρουμανία, είναι ουσιαστικά τα φρούρια των πολυεθνικών του πετρελαίου.

Να γιατί το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή συνέδεσε τις εξελίξεις στα Βαλκάνια με τα ιμπεριαλιστικά σχέδια για τον στρατιωτικοπολιτικό έλεγχο των «δρόμων της ενέργειας». Και να γιατί μόνος δρόμος για τους λαούς είναι να παλέψουν για να απαλλαγούν από την ιμπεριαλιστική μπότα. Η ελπίδα βρίσκεται μόνο στη ρήξη με τη στρατηγική του κεφαλαίου, σε κάθε χώρα και συνολικά στην περιοχή.

Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: