Σάββατο, Νοεμβρίου 18, 2006

Πολυτεχνείο: Οι τρομοκράτες του 1973 και η Χούντα του Σήμερα

Χθές ήταν η πρώτη πορεία του Πολυτεχνείου που δεν συμμετείχα, μετά από χρόνια. (Άτιμη φάμπρικα της ξενιτιάς). Σήμερα, 18 Νοέμβρη 2006, αυτήν την ηλιόλουστη μέρα στη Γηραιά Αλβιώνα, έκανα κάποιες σκέψεις, πάνω στο σήμερα και στο τότε, όχι συγκρίνοντας αλλά κάνοντας κάποιες παραβολές.

33 χρόνια πριν, η κομμουνιστική απειλή, οι γιεγιέδες μακρυμάλληδες φοιτητές που κάνουν καταστροφές στο πολυτεχνείο, διαταράσουν την τάξη, υποκινούμενοι ...

8-9 χρόνια πριν (1998, καταλήψεις ενάντια στο νόμο αρσένη), οι μαθητές κλείνουν τα σχολεία, η Generation-X κάνει ότι κάνει γιατί βαριούνται να κάνουν μάθημα, τα παιδιά μένουν πίσω στην ύλη, ζημιές στις καταλήψεις, υποκινούμενοι ... [1]

5 χρόνια πριν (νομοσχέδιο ΑΕΙ-ΤΕΙ), καταλήψεις σε πολυτεχνεία-πανεπιστήμια, οι φοιτητές χάνουν μαθήματα, καταστρέφονται εργαστήρια, γίνονται ζημιές, και τί προσπαθούν να καταφέρουν; είναι άλλωστε υποκινούμενοι ...

Φέτος, φοιτητές, μαθητές, καθηγητές, δάσκαλοι, απεργούν, κάνουν καταλήψεις, απεργούν, αντιδρούν, αμφισβητούν. Πάντα όμως προκαλούν ζημιές, χάνονται μαθηματα, και είναι πάντα υποκινούμενοι ... τίποτα παραπάνω. Μέχρι τον βιασμό μαθήτριας χρησιμοποίησαν για να αποδείξουν την κατάντια των καταλήψεων.

"Ψωμί-παιδεία-ελευθερία" . . . ακρίβεια, ανεργία, συμβασιούχοι, χαμηλοί μισθοί, παιδεία κατευθυνόμενη, φροντιστήρια, ισοπέδωση γνώσης, η επιστήμη σέρνεται πίσω από τις πολυεθνικές, οι καταληψίες ποινικοποιούνται, κάμερες για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας (χμ...), συζήτηση για απαγόρευση πορειών, προληπτικές συλλήψεις ... [2]. Όχι δεν μιλάω για το 1973, μιλάω για το σήμερα. Και όλα τα παραπάνω τόσο όμορφα ειπώθηκαν με το σύνθημα "Ψωμί-παιδεία-ελευθερία", 33 χρόνια πριν.

Τελικά πόσο μοιάζει ακόμη ο κόσμος, μετά από 33 χρόνια.

Σήμερα θεωρούμε δεδομένο ότι η Χούντα τότε ήταν κάτι "κακό", έτσι μαθαίνουμε τουλάχιστον. Και θεωρούμε ηρωική μεν, αλλά λογική και δεδομένη την αντίδραση του τότε.

Αυτοί που βάζουν αφιερώματα στο Εξέγερση του 1973, μετά έχουν αφιέρωμα στις ζημιές των καταλήψεων. Αν αυτοί είναι η σημερινή Χούντα, εμείς τί κάνουμε; Θα περιμένουμε άλλα 33 χρόνια να καταλάβουμε ότι ήταν λογικό και δεδομένο να αντιδράσουμε;

Με εκτίμηση (αγαπητέ υποθετικέ μου αναγνώστη),
τσοκτσοκ.



[1] Άλλη μία λέξη που προσπαθούν να την κάνουν τόσο αρνητική. Ναι υποκινούμενοι ήταν όλοι αυτοί, υποκινούμενοι ήμασταν κι εμείς της Generation-X το 1998 και το 2001. Υποκινούμενοι από τις ανάγκες μας!
[2] αυτή η πρόταση δεν έχει τέλος. Μετά από 33 χρόνια, και όλο μεγαλώνει. Πόσο πίσω πάει ο κόσμος τελικά.

2 σχόλια:

NinaC είπε...

Χε χε...

Καλά σε υποψιάστηκα για ΚΝιτοθρεμμένο! :pppp

Once a knitis, always a knitis!

Καλώς όρισες!

ttsok είπε...

Ας πούμε ότι υποψιάστηκες κάποιον οποίος αντιπαθεί κάθε είδους ηττοπάθεια για τους αγώνες του σήμερα, ειδικά αν αυτό συνδυάζεται με θεοποίηση του παρελθόντος και ισοπέδωση της σημερινής γενιάς.

Τα (ιστιο)λέμε,
τσοκτσοκ.