Πέμπτη, Νοεμβρίου 01, 2007

Η φτώχεια με νούμερα ...

Πριν 2 βδομάδες, όταν σε δελτίο ειδήσεων ανέφεραν ότι το 20% των Ελλήνων είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας, ο Χατζηδάκης από το παράθυρο έλεγε "Δεν το πιστεύω" ... συγκλονισμένος ...

Για να δούμε μερικά νούμερα από το άρθρο του Μπογιόπουλο στο σημερινό Ριζοσπάστη:

Το ποσό, σε απόλυτους αριθμούς, που διατίθεται για την Παιδεία: 6,8δις. ευρώ

Τα καθαρά κέρδη που αποκόμισαν 300 οικογένειες μεγαλοβιομηχάνων, τραπεζιτών, εργολάβων, εφοπλιστών και ραντιέρηδων: 9δισ. ευρώ!


Και το άρθρο κάνει μερικούς απλούς μαθηματικούς υπολογισμούς, με αρκετές επαναλήψεις για όσους έχουν διάθεση να παίζουν με τα νούμερα ή έχουν μνήμη χρυσόψαρου:

Ας κάνουμε τη σύγκριση των μεγεθών:

Στην Ελλάδα του Καραμανλή, του Παπανδρέου (και του Βενιζέλου), του Καρατζαφέρη, του Ανθιμου και του εισαγγελέα Σανιδά,

σε 300 οικογένειες χρυσοκάνθαρων

αναλογούν περισσότερα χρήματα

απ' όσα αναλογούν για τις σπουδές και τη μόρφωση του 1,5 εκατομμυρίου παιδιών του ελληνικού λαού που (σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία) φοιτούν στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση!

* * * * *

Με την απλή «μέθοδο των τριών» προκύπτει ότι:

Το κράτος τους, όταν παρέχει ετησίως το ποσό των 30 εκατομμυρίων ευρώ με τη μορφή των καθαρών κερδών ανά πλουτοκράτη εισηγμένο στη Σοφοκλέους, σε ό,τι αφορά τις δαπάνες για την Παιδεία περιορίζεται στο ποσό των 4,5 χιλιάδων ευρώ ανά μαθητή...

Θα το επαναλάβουμε:

Η πολιτική τους, για μερικές εκατοντάδες «προνομιούχους», εξασφαλίζει ετησίως καθαρά κέρδη ύψους 9 δισ. ευρώ.

Για το 1,5 εκατομμύριο των μαθητών (και χωρίς να προστίθενται οι φοιτητές και οι σπουδαστές σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ) «εξασφαλίζει» μόλις το 3,4% του προϋπολογισμού και τα ψίχουλα των 6,8 δισ. ευρώ.

Τουτέστιν:

Τα λεφτά που μαζεύει κάθε χρόνο η ολιγαρχία των μερικών εκατοντάδων χρυσοκάνθαρων αυτού του τόπου είναι κατά 32% περισσότερα απ' όσα παρέχει ο προϋπολογισμός του κράτους για να μορφωθούν τα εκατομμύρια παιδιά των λαϊκών οικογενειών!

* * * * *

Αυτή είναι η πολιτική τους, που ενώ γεννά αμύθητο πλούτο για μια χούφτα πλουτοκράτες, την ίδια ώρα φέρνει την Ελλάδα στην ...85η θέση της παγκόσμιας κατάταξης των δαπανών για την Παιδεία.

* * * * *

Εν ολίγοις: Δεν πρόκειται για ένα απλό πρόβλημα αριθμητικής. Πρόκειται για εξόχως πολιτικό πρόβλημα.

* * * * *

Προς αγαπητούς δεξιούς, γλυκούς δεξιούς, λαϊκούς δεξιούς, προοδευτικούς δεξιούς, γιαλατζί σοσιαλιστές, δεξιούς σοσιαλιστές, προοδευτικούς σοσιαλιστές, "αριστερούς", "σύγχρονους αριστερούς", "γιαλαντζί αριστερούς", "αριστερούς καριέρας", κτλ κλτ:

Το καταλάβατε ή να κάνω και κακά;

τσοκτσοκ

1 σχόλιο:

ckoutros είπε...

Τσοκτσοκ μολις εγραψα και εγω για το ιδιο θεμα, για το αρθρο του Μπογιοπουλου!!!
Μα καλα τα ιδια σκευτομαστε;;;