Πέμπτη, Ιανουαρίου 11, 2007

Αμέρικα Αμέρικα - Εχτιμήσεις ...

Μετά από 15 μέρες στας Φλόριδας, σε οικογενειακού τύπου Χριστουγεννιάτικες διακοπές, αποφάσισα αγαπητοί αναγνώστες[1] να κάμω ένα - όπως λένε και στην Τρίπολη - ρεζουμέ. Το λοιπόν:
  • Είναι όντως χώρα της υπερβολής. Αμάξια τεράστια (τα μικρά είναι τα 2-λιτρα εκεί), φαγητά τεράστια και κατ' επέκταση κοιλιές τεράστιες, τεράστιοι δρόμοι, τεράστια εμπορικά, τεράστιες εκπτώσεις, τεράστια βυζιά, τεράστια νύχια και βεβαίως βεβαίως τεράστια ηλιθιότητα πολλές φορές.
  • Είναι παχύσαρκοι και στα καθημερινά ζητήματα τεμπέληδες. Υπάρχουν τα κλασσικά drive in fastfood-άδικα, σινεμά, αλλά μέχρι και τράπεζες και ΑΤΜ μηχανές drive in [2] είδα! Στα σουπερμάρκετ, ειδικά οι υπέρβαροι κυκλοφορούν με ηλεκτρικά αμαξάκια για να γλυτώσουν το περπάτημα και το κουβάλημα. Πίνουν ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ποσότητες σόδας [3] και τρώνε - για μεσημεριανό ειδικά - ότι πιο χάλια φαγητό υπάρχει. Γενικά, η ταινία "Supersize me" σε όλο της το μεγαλείο.
  • Το αμάξι το έχουν πραγματικά σαν εργαλείο και όχι για σασπένς. Μέχρι υπερβολής βέβαια (βλέπε παραπάνω). Είναι όλα τόσο αραιωκατοικημένα, που για να πάς οπουδήποτε θες αμάξι. Βέβαια, από συνήθειο ξεχνιούνται και πέρνουν αμάξι για 2 βήματα απόσταση.
  • Η βενζίνη είναι πάμφθηνη. Μισή τιμή από ελλάδα ακριβώς. Αλλιώς, ούτε με 4λιτρα αμάξια θα την έβγαζαν, αλλά ούτε θα έκανα και τόσους πολέμους!
  • Εκεί που τα πάντα είναι σούπερμοντέρνα, στις υπηρεσίες μέσω ίντερνετ, παντού κάρτες, στο φαγητό και στο ντύσιμο, κτλ κτλ, βλέπεις και κάτι παράταιρα. Τζίν σε γυναίκες που φτάνουν μέχρι το στήθος βγαλμένα από άλλη δεκαετία, άνδρες με πουκάμισα με σχεδιάκια σαν του Γαρδέλη του 80', διαφημίσεις στην τηλεόραση λες και τις έκαναν οι ΑΜΑΝ, κοκ.
  • Σε κάποια ζητήματα καλοπέρασης, πχ φαγητό, ποτό, άραγμα, μοιάζουν περισσότερο με τους έλληνες. Πολύ περισσότερο απ' ότι οι Αγγλοι και οι άλλοι Ευρωπαίοι δηλαδή. Λες μπριζόλα και σου φέρνουν όλη την Αγελάδα μαζί με τα παιδιά της για να φας! Πίνουν αρκετά και καλά, όχι να πιούν για να πιούν. Και γενικά τα χαίρονται αρκετά τα λεφτά τους. Δεν βλέπεις και πολύ σκατό παξιμάδι καταστάσεις, ίσα ίσα το παρακάνουν και με δάνεια και επενδύσεις.
  • Είναι εργατικοί βέβαια, ξυπνάνε νωρίς και τα πάντα ανοίγουν από τις 8. Λεφτά παίρνουν, ΠΑΡΑ πολλά αγαθά (αν όχι όλα) είναι από μισή τιμή έως 1/5 της ελληνικής τιμής, κτλ κτλ. ΑΛΛΑ, πληρώνουν και ΠΑΡΑ πολλά λεφτά σε ασφάλιση και υγεία, παιδεία, και φόρους. Τσάμπα μεν το αμάξι, αλλά η άδεια έχει όσο είναι να πάρεις άλλα 2! Και βέβαια, οι επιχειρηματίες βγάζουν τρελά λεφτά [4]. Και βέβαια υπάρχει πολύ ανεργία και εκμετάλλευση.
  • Αν προέρχεσαι από Αγγλία - όπως ο υπογραφόμενος - σου φαίνεται ότι ακούς βλάχους να μιλάνε ή ότι είσαι σε ταινία με τον Bruce Willis. Το "Son of a bitch" πάει παντού.
  • Δεν ξέρουν όχι τι γίνεται στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Γιουγκοσλαβία, και στον υπόλοιπο κόσμο, αλλά ούτε στη διπλανή πόλη. Νομίζουν ότι το σπίτι τους, άντε η πόλη/το χωριό που μένουν είναι το κέντρο του κόσμου. Φαντάσου να σκάσουν και αεροπλάνα στη Νέα Υόρκη. Πρέπει την επόμενη ημέρα από την 11/9 οι ψυχίατροι να έκαναν χρυσές δουλειές.
Αυτά τα κύρια, όσον αφορά κυρίως τα διαφορετικά και μυστήρια που συνάντησα. Έπεται και συνέχεια, βεβαίως βεβαίως...

Για την ώρα, αυτά.

τσόκτσοκ

[1] Ναι ναι! Είναι 2 πλέον οι αναγνώστες!
[2] Φανταστείτε μία μεγάλη έκταση με ENTRANCE - EXIT, δρομάκια παραδρομάκια, μπάρες, ταμπέλες, και 5-6 ΑΤΜ στη μέση ... Για να μην βγουν 3 λεπτά από το αμάξι!
[3] Όπου σόδα εκεί λένε ότι ανθρακούχον αφέψημα
[4] Θα ακολουθήσει συντόμως και ποστ για το πώς σε έναν τόσο ανεπτυγμένο καπιταλισμό, συντηρείται ο κόσμος με άρτο και θεάματα και με τριπλούς πχ μισθούς, χωρίς να καταλάβαίνει βέβαια ότι τον εκμεταλλεύονται 10 φορές πχ παραπάνω :-).

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

μα καλά, όλα τόσο μεγάλα; Δε μου αφήνεις περιθώριο να σκεφτώ κάτι μικρό :-). Φαντάζομαι για να συνεννοηθείς με αυτούς θα πρέπει να μασούσες πολλές τσίχλες καθώς μιλούσες τα Ευρωπαϊκά Αγγλικά. Χχαχα.

Γενικότερα τσόκτσοκ, ενώ τα πράγματα είναι θλιβερά, βρίσκεις μια διάθεση (καλά θα είναι αιώνια) και τα παρουσιάζεις με τον πιό διασκεδαστικό τρόπο.

Ωραίος!

ttsok είπε...

κοίτα, κατσαρίδες σε αυτήν τη φανταστική χώρα δεν μπορείς να βρείς. Το αμερικάνικο όνειρο παιδί μου, όλοι είναι χαρούμενοι, όλοι έχουν δουλειά, όλοι έχουν πισίνα, κανείς δεν έχει κατσαρίδες ... ασταναπάνε μη χέσω δηλαδή ...

(ξανα) κοίτα, αν δεν πάρεις κάποια πράγματα με χιούμορ, όσο περισσότερες αλήθειες πλησιάζεις, επειδή πονάνε, θα τρελαθείς στο τέλος ...

τσοκτσοκ