Παρασκευή, Φεβρουαρίου 29, 2008

Τα chopsticks ανακαλύφθηκαν πρώτα ...

και μετά είπαν να κάνουν και το Fried Rice, για να είναι πιο πακτωμένο γιατί αλλιώς ακόμη στη Βιλαρίμπα θα είχαν χωνέψει και στο Βιλαμπάχο ακόμη θα έτρωγαν ... ;


Ή ανακάλυψαν ότι έπρεπε να βρούν κάτι απλό να τρώνε το κολλημένο Fried Rice τους, οπότε το πιο απλό που σκέφτηκαν - εκτός από το να τρώνε με τη μουσούδα - ήταν δύο ξυλάκια .... ;


Φιλοσοφικές πρωινές σκέψεις, επηρεασμένες από τη μελέτη βιβλιογραφίας με Κινέζικους Κουμφουκιανικούς πομφόλυγες ...


τσοκτσοκ

Τσικνοπέμπτη με βραστά

Βραστά λαχανικά για την ακρίβεια και καπνιστό ψάρι ... τα φασολάκια ήταν ΟΚ αλλά το κολοκύθι άντε γεια ...


Είναι κάτι τέτοιες στιγμές που σε κάνουν όλο και πιο έντονα να σκέφτεσαι και να λες "τί στον πούτσο κάνω εγώ εδώ .... ", για να χρησιμοποιήσω τα λόγια του King James IV ...

τσοκτσοκ

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 28, 2008

The way you look tonight

Some day, when I'm awfully low,
When the world is cold,
I will feel a glow just thinking of you...
And the way you look tonight.

Yes you're lovely, with your smile so warm
And your cheeks so soft,
There is nothing for me but to love you,
And the way you look tonight.

With each word your tenderness grows,
Tearing my fear apart...
And that laugh that wrinkles your nose,
It touches my foolish heart.

Lovely ... Never, ever change.
Keep that breathless charm.
Won't you please arrange it ?
'Cause I love you ... Just the way you look tonight.

Mm, Mm, Mm, Mm,
Just the way you look to-night.

Από Fred Astaire βεβαίως, αν και η διασκευή της Madeleine Peyroux είναι ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη. Αφιερωμένο στην καλή μου ... που πολύ μας λείπει εδώ ... πετάμε τους φελούς πετάμε τους φελούς, και ο χρόνος δεν περνάει με τίποτα ...

τσοκτσοκ

Περι Μακεδονίας, Β'

Ο γεωγραφικός όρος Μακεδονία

Ο όρος Μακεδονία με τη σύγχρονή του έννοια (θα έπρεπε να) παραπέμπει σε μία γεωγραφική περιοχή. Σε τίποτα περισσότερο. Οι Οθωμανοί την είχαν χωρίσει διοικητικά σε βιλαέτια και σαντζάκια. Στα μέσα του 19ου αιώνα, όταν αυτός ο γεωγραφικός όρος επανήλθε στην επικαιρότητα, ως αποτέλεσμα της αποσάθρωσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η γεωγραφική Μακεδονία οριζόταν προς τα βόρεια από τον Αίμο, προς τα νότια από τον Ολυμπο και την Πίνδο, προς τα ανατολικά από τη Ροδόπη και προς τα δυτικά από τη λίμνη της Οχρίδας. Η έκταση του γεωγραφικού όρου Μακεδονία ήταν 62.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και την κατοικούσαν περί τα 2 εκατομμύρια άνθρωποι. Την αποτελούσαν τα βιλαέτια της Θεσσαλονίκης και του Μοναστηρίου, ένα μέρος του βιλαετιού του Κοσσυφοπεδίου και το αυτόνομο σαντζάκι του Σέλφιτσε (Σερβίας).

* * * * *

Ουδέποτε ιστορικός, είτε σοβαρός και με ανεξαρτησία πνεύματος είτε ακόμα και τυφλός εθνικιστής αμφισβήτησε τα προαναφερόμενα γεωγραφικά όρια της Μακεδονίας. Ουδέποτε, επίσημα το ελληνικό κράτος ή οποιοδήποτε άλλο βαλκανικό κράτος προσδιόρισε με τον γεωγραφικό όρο Μακεδονία κάτι διαφορετικό (παρά τις προσπάθειες ορισμένων ένθεν κι ένθεν να κάνουν γεωγραφία με όρους... Βουκεφάλα και όχι με όρους που αντιστοιχούν στην εποχή της σύστασης του έθνους - κράτους). Αν επίσης ρίξει κανείς μια ματιά σε όσα έχουν γραφεί, από ελληνικής πλευράς, γύρω από το Μακεδονικό, κατά την εμφάνισή του ως πρόβλημα στο πλαίσιο του Ανατολικού ζητήματος, θα διαπιστώσει ότι λόγος γίνεται για την προαναφερόμενη γεωγραφική περιοχή και ειδικότερα για τα βιλαέτια Θεσσαλονίκης και Μοναστηρίου.

Υπό αυτή την έννοια ο ισχυρισμός διαφόρων (από μητροπολίτες μέχρι «επαγγελματίες» Ελληναράδες) ότι ο γεωγραφικός όρος Μακεδονία δεν εκτείνεται στη FYROM, είναι όχι μόνο ανιστόρητος αλλά και επικίνδυνος, με την έννοια ότι στηρίζεται σε «χάρτες» της εποχής του... Γρανικού ποταμού (σαν να λέμε δηλαδή ότι το Παλαιστινιακό θα λυθεί με όρους... αρχαίας Φοινίκης) και ως εκ τούτου εκτρέπει εκτός πάσης λογικής οποιαδήποτε ενέργεια να λυθεί το πρόβλημα του ονόματος με τα Σκόπια πάνω σε γεωγραφική βάση.

* * * * *

Το μοίρασμα της γεωγραφικής Μακεδονίας ανάμεσα στα βαλκανικά κράτη οριστικοποιήθηκε με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου το 1913, βάσει της οποίας έληξαν οι βαλκανικοί πόλεμοι.

Εκτοτε, οι διεθνείς συνθήκες που ακολούθησαν - τόσο αυτές με τις οποίες σφραγίστηκε το τέλος του Α' Παγκόσμιου Πολέμου όσο και εκείνες που οριστικοποίησαν το συνοριακό στάτους κβο μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο - επαναβεβαίωσαν όσα προέβλεψε η Συνθήκη του Βουκουρεστίου.

Βάσει λοιπόν αυτής της Συνθήκης το 51% της γεωγραφικής Μακεδονίας (το τμήμα δηλαδή που ονομάζεται και Μακεδονία του Αιγαίου) πέρασε στην Ελλάδα, το 39% στη Σερβία (Μακεδονία του Βαρδάρη), το 9,5% στη Βουλγαρία (Μακεδονία του Πιρίν) και το 0,5% στην Αλβανία.

* * * * *

Ο γεωγραφικός όρος Μακεδονία χρησιμοποιούνταν πάντοτε, όχι μόνο στο τμήμα που πέρασε στην Ελλάδα αλλά και στα υπόλοιπα τμήματα που πήραν τα άλλα βαλκανικά κράτη, κάτι που ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει κρυπτόμενος πίσω από το γεγονός ότι μέχρι το 1945 που δημιουργήθηκε η Γιουγκοσλαβία υπό τον Τίτο, τα σημερινά εδάφη της FYROM είχαν ενσωματωθεί στη Σερβική επικράτεια (σσ: από το τέλος του Α' Παγκόσμιου Πολέμου ως το 1945 η Γιουγκοσλαβία ήταν ομόσπονδο κράτος της Σερβίας, της Κροατίας και της Σλοβενίας). Επιπλέον πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα μεταπολεμικά είχε αναγνωρίσει τη Γιουγκοσλαβία του Τίτο, η οποία είχε στη σύνθεσή της και τη Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Επομένως, το να επιμένουν όσοι το προβάλλουν ότι η ΠΓΔΜ απαγορεύεται να χρησιμοποιεί στην ονομασία της τον όρο «Μακεδονία» ως γεωγραφικό προσδιορισμό, (άλλωστε και τώρα λέγεται Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας), είναι τόσο παράλογο όσο να λες ότι η Ανατολική Θράκη δεν ανήκει στην Τουρκία. Το να μην έχει, όμως, η ΠΓΔΜ (και μέσω της ΠΓΔΜ όσοι το επιδιώκουν) τη δυνατότητα να προωθούν μέσα από τη χρήση του γεωγραφικού όρου Μακεδονία τον αλυτρωτισμό, τις εθνολογικές ακροβασίες (για να μην πούμε ανοησίες) και την αμφισβήτηση συνόρων, είναι σωστό και επιβεβλημένο.

* * * * *

Το Μακεδονικό όμως ζήτημα στη σύγχρονη φάση του και μάλιστα υπό συνθήκες απόσχισης του Κοσσόβου, δεν μπορεί να περιοριστεί απλά και μόνο στο θέμα της χρήσης του ονόματος ή του ονόματος με το οποίο θα αναγνωριστεί τελικά η ΠΓΔΜ.

Η «ανεξαρτητοποίηση» του Κοσσόβου μπορεί να προκαλέσει ντόμινο διεκδικήσεων για εδαφικές επεκτάσεις σε όλα τα Βαλκάνια, εκ νέου διαμόρφωση του χάρτη των κρατών των Βαλκανίων και ως εκ τούτου, το σοβαρότερο, ανατροπή της Συνθήκης του Βουκουρεστίου.

Υπό αυτή την έννοια το πρόβλημα της Ελλάδας αναφορικά με το όνομα της ΠΓΔΜ είναι μέρος του συνολικότερου προβλήματος της σταθερότητας στα Βαλκάνια, της ανεξαρτησίας των βαλκανικών κρατών, της φιλίας και της συνεργασίας μεταξύ τους, χωρίς εδαφικές ή άλλου είδους διεκδικήσεις.

Συνεπώς, με δεδομένο ότι το χάρτη τον αλλάζουν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, πρόβλημα η Ελλάδα δεν έχει μόνο και πρωτίστως με την ΠΓΔΜ, αλλά με τους «συμμάχους» και «ετέρους» της.

(Το παραπάνω πολύ αναλυτικό και ενδιαφέρον άρθρο του Νίκου Μπογιόπουλου, είναι αυτούσιο από το χθεσινό Ριζοσπάστη, 27/02/2008, σελίδα 31)

Κυριακή, Φεβρουαρίου 24, 2008

Περί Μακεδονικού ...

Τα τελευταία χρόνια με απασχολεί αρκετά θα έλεγα το ζήτημα "πατρίδα" και ιστορία. Στο ατελείωτο παζάρι των Μεγάλων Δυνάμεων, όλο τον εικοστό αιώνα, έκοβαν μία πίτα και την ξανάπλαθαν, δίνοντας κομμάτια άλλοτε στην Ελλάδα, άλλωτε στην Τουρκία, άλλωτε στη Βουλγαρία, κτλ. Πολλές φορές ήμασταν κι εμείς οι ευνοημένοι της υπόθεσης, π.χ. όταν πήραμε τη Θράκη, την περιοχή της Σμύρνης, κτλ.

Πολλοί έχουν το συναίσθημα της μεγάλης Ελλάδας, και μιλάν για χαμένες πατρίδες. Αυτό που αναρωτιέμαι είναι γιατί ο Πόντιος να θεωρείται Έλληνας και η Τραπεζούντα να θεωρείται χαμένη πατρίδα και κομμάτι της Μεγάλης Ελλάδας, ενώ όταν αξιώνει το αντίστοιχο (τυχαίο παράδειγμα) ο Αλβανός για την Εύβοια και την Αργολίδα (μεγάλοι πληθυσμοί αρβανιτών εκεί), να είναι απλά ένα "εθνικιστικό σκυλί". Γιατί όταν ο Άνθιμος μιλάει για "μία μακεδονία και ελληνική, και ει δυνατόν να πάρουμε και τα κομμάτια που της λείπουν", τον θεωρούμε απλά γραφικό, ενώ άν το έκανε αυτό αντίστοιχα ο αρχι-Ιμάμης στην Άγκυρα, θα το θεωρούσαμε διπλωματικό επεισόδιο.

Σέβομαι τη συναισθηματική φόρτιση των Ελλήνων που κατάγονται από περιοχές της Μακεδονίας. Αλλά η μακεδονο-υστερία των τελευταίων ημερών είναι παράλογη και παραπλανητική,κατά τη γνώμη μου. Όχι γιατί θα περάσει αλάδωτο το ασφαλιστικό, ή η αναθεώρηση του συντάγματος, ή τα σκάνδαλα και οι μίζες. Απλά θεωρώ ότι είναι σουρεάλ αν βλέπαμε το όλο σκηνικό από ψηλά.

Ιστοριούλα αντί επιχειρημάτων: Φανταστείτε δύο σπίτια, το Α και το Β. Ο Β θεωρούσε ότι το όνομά του είναι Μακεδονία από παλιά, ενώ ο Α ένα από τα δωμάτια του σπιτιού το ονομάζει Μακεδονία. Ο Α τσαντίζεται όταν υπάρχει κόσμος μπροστά και ο Β συστήνεται ως Μακεδονία. Όταν λείπει ο Α όμως, όλοι ξέρουν ότι τον Β τον λένε Μακεδονία. Τελικά, σκάει μύτη ένας τραπεζίτης, Ματθαίος Νιμίτσιος για την ακρίβεια (Παλιός Κεφαλλονίτης τοκογλύφος, πλέον τραπεζίτης στη Λέσβο με μεγάλη περιουσία λόγω μιζών που παίρνει από τους εμπόρους σαρδέλας και ούζου του νησιού). Σου λέει λοιπόν ο Ματθαίος, "δε βάζεται σε υποθήκη τα σπίτια σας κι οι δυο, στην τράπεζά μου, και θα σας λύσω και το ζήτημα του ονόματος. Θα μπορώ να μπαινοβγαίνω στα σπίτια και των 2, και αν λείπετε θα μου μαγειρεύει η γυναίκα σας, και ότι ήθελε προκύψει. "

Ποτέ δε μπορούσα να φανταστώ ότι θα μισήσω κάποιον που θέλει να λέγεται και αυτός τσοκτσοκ. Μπορεί να τον μισήσω γιατί είναι μαλάκας, ή μου έχει κάνει πουστιά, αλλά και χωρίς να τον λένε τσοκτσοκ. Το ζήτημα είναι να ξέρεις ότι ο συνονόματός σου είναι κι αυτός άνθρωπος με δικαιώματα, που στο τέλος της ημέρας, αφού είναι και γείτονάς σου, θα αράξετε παρέα στο μπαλκόνι του ενός, να φάτε το καρπουζάκι σας, να πιείτε ένα ούζο, να πείτε τα νέα της ημέρας και να βγάλατε τα βάσανα από μέσα σας με ένα τραγούδι, κοινό ...


τσοκτσοκ (ο αυθεντικός)

Τρίτη, Φεβρουαρίου 19, 2008

Η ΕΕ για τον Κάστρο

Από το in.gr σήμερα διαβάζω ότι είπαν τα παρακάτω :

«Η απόφαση του Φιντέλ Κάστρο να παραιτηθεί από την προεδρία της Κούβας προσφέρει τώρα στη χώρα την ευκαιρία μίας ειρηνικής μετάβασης προς μία πλουραλιστική δημοκρατία», εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν.

Στη Βαρσοβία, ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αποχώρηση του «κομμουνιστή τυράννου» Φιντέλ Κάστρο.

Στην Κοπεγχάγη, ο πρωθυπουργός της Δανίας Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε ότι δεν θα του λείψει ο Κάστρο σε πολιτικό επίπεδο.

Στη Στοκχόλμη, ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλτ δήλωσε ότι η απόφαση του Κάστρο να παραιτηθεί δημιουργεί την ελπίδα για περισσότερη δημοκρατία.

Στο Παρίσι, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η Γαλλία εύχεται να δει την Κούβα να «δεσμεύεται στον δρόμο της δημοκρατίας και στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Χμ, προς αγαπητούς "συντρόφους" του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ: Μέσα από την παραπάνω Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να παλέψει η αριστερά σήμερα;

τσοκτσοκ



'Η ψηλώνω στα 27 μου

ή μικραίνει με τον καιρό το φανταστικό μου 13.5tog πάπλωμα

ή έχει πέσει πολύ ψωλόκρυο (-8 το βράδυ, -3 στις 12 το μεσημέρι )

τσοκτσοκ

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 14, 2008

You are the sunshine of my life

YOU ARE THE SUNSHINE OF MY LIFE (Stevie Wonder)

You Are The Sunshine Of My Life
That's Why I'll Always Stay Around
You Are The Apple Of My Eye
Forever You'll Stay In My Heart

I Feel Like This Is The Beginning
Though I've Loved You For A Million Years
And If I Thought Our Love Was Ending
I'd Find Myself Drowning In My Own Tears

You Are The Sunshine Of My Life
That's Why I'll Always Stay Around
You Are The Apple Of My Eye
Forever You'll Stay In My Heart

You Must Have Known That I Was Lonely
Because You Came To My Rescue
And I Know That This Must Be Heaven
How Could So Much Love Be Inside Of You

You Are The Sunshine Of My Life
That's Why I'll Always Stay Around
You Are The Apple Of My Eye
Forever You'll Stay In My Heart

You Are The Sunshine Of My Life
That's Why I'll Always Stay Around
You Are The Apple Of My Eye
Forever You'll Stay In My Heart

Στην καλή μου αφιερωμένο, που οι μέρες τον απέραστο έχουν και πολύ μας λείπει ...

τσοκτσοκ

Update: Μόλις συνειδητοποίησα ότι είναι του Αγίου Ανθοπώλη σήμερα. Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις το λοιπόν, το πόστ δεν μπήκε σήμερα εδώ γι' αυτόν το λόγο. Όχι τίποτε άλλο, να ενημερώσω τους άπειρους θαυμαστές αυτού του ιστολογίου, ότι είμαι βαθιά ορθόδοξα θρήσκος και γιόρτασα χθες, της Αγίας Πρίσκιλλας. Ωχού ...


Πώς καταλαβαίνεις ότι μεγαλώνεις ...

Όχι δεν θα αναφερθώ στα στερεοτυπικά: "είσαι από αυτούς που βλέπουν διαφημίσεις Μερέντα ή Λέγκο και σου θυμίζει κάτι", "Αγόρασες φούρνο μικροκυμάτων με την κοπέλα σου", "οι φίλοι σου παντρεύτηκαν", "η μουσική σου φαίνεται πολύ δυνατή όταν βγαίνεις, και θες να κάθεσαι κάπου άνετα και όχι στο όρθιο στην μπάρα", και τα ρέστα ...

Δύο σημαντικά στοιχεία είναι για μένα:
  • Ναι μεν όταν ένα φιλικό ζευγάρι παντρεύεται είναι ουσιαστικό. Όταν πας με την καλή σου στον γάμο όμως, και βλέπεις άλλα 3-4 φιλικά ζευγάρια εκεί και όλοι αναρωτιούνται ποιος είναι ο επόμενος, τότε ...
  • Όταν πας να παίξεις ποδόσφαιρο και προσπαθώντας να κάνεις κάτι πολύ θεαματικό τύπου:

και νιώθεις εκείνη τη στιγμή τον ιγνυακό σου τένοντα (τετρακέφαλος καλέ) να διαμαρτύρεται έντονα, εσύ να πέφτεις κάτω σφαδάζοντας στον πόνο, και για 3-4 μέρες μετά να κουτσαίνεις και να μην μπορείς να περπατήσεις καλά ...

τσοκτσοκ

Σεισμός στα κρύα

Όλο έλεγαν ότι σεισμοί γίνονται το καλοκαίρι, λόγω ζέστης. Τώρα που έχουν πλακώσει τα κρύα μαζί με τους σεισμούς, τί έχει παιχτεί πραγματικά; Ή τελικά δεν ίσχυε αυτό περί ζέστης, ή μουρλάθηκαν οι τεκτονικές πλάκες με την αλλαγή του κλίματος. Εγώ συνεχίζω να πιστεύω ακραδάντως ως άκρως επιστημονική άποψη την πρώτη.


Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες βέβαια εκτιμούν ότι είναι θείο σημάδι ... Τώρα λόγω εκλογής Τσίπρα είναι, λόγω εκλογής Ιερώνυμου είναι, λόγω της χθεσινής απεργίας είναι, για καλό είναι, για κακό είναι, τί να πω.

τσοκτσοκ

Τρίτη, Φεβρουαρίου 12, 2008

Τσίπρας, φάουλ πρώτον

Από τη συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, στον Μπ. Παπαδημητρίου


Για την εισβολή μελών του ΠΑΜΕ, στο στούντιο της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ που έγινε τη Δευτέρα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα έπρεπε να γίνει μια παράσταση διαμαρτυρίας σε όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς και όχι μόνο σε έναν. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί κάποιος να επιλέγει έναν σταθμό ο οποίος δεν είναι και ο χειρότερος που υπάρχει.


τσοκτσοκ


10.000 φύλλα (νόμιμου) Ριζοσπάστη


Από την επανέκδοσή του το 1974 ... μέσα από πολλές δυσκολίες, οικονομικές, τεχνικές, πολιτικές και από κοντά και τα ακραία φυσικά φαινόμενα - όργανα του καπιταλισμού κι αυτά τα άτιμα ... ;-) 

Καλή συνέχεια και εις ανώτερα Ρίζο! Εδώ στα ξένα που είμαστε πιο αποκομμένοι, η ανάγκη για ενημέρωση είναι μεγαλύτερη και η χρησιμότητά του πολύ μεγάλη. Μας κάνει λίγο να νιώθουμε - με πολύ λιγότερες δυσκολίες βέβαια - όπως παλιότερα περίμεναν να πιάσουν ένα φύλλο στα χέρια τους πώς και πώς.

τσοκτσοκ

Δελτίο Καιρού



Σήμερα λέω να γκρινιάξω λιγότερο από άλλες φορές. Όχι τίποτε άλλο, αλλά τσιτώνουμε λίγο το δερματάκι εδώ και ξυπνάμε για τα καλά με τέτοιο κρύο.

Ζούμε γιαλαντζί παλαιοημερολογίτικες αλκυονίδες εδώ ... 

τσοκτσοκ

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 11, 2008

Κοντολίζα Ράις για πρόεδρος

Σκέφτομαι ότι, αφού η Χίλαρυ είναι γυναίκα και θα κάνει τη διαφορά ...

και ότι ο Ομπάμα είναι μαύρος και θα κάνει τη διαφορά ...


Τότε γιατί να μην εκλέξουμε την Κοντολίζα που είναι και γυναίκα και μαύρη, ώστε να κάνει τη διπλή διαφορά; 


ΚΟΝΤΟΛΙΖΑ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ! 






τσοκτσοκ

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 07, 2008

Αιμοδοσία στην Αγγλία

Το λοιπόν, πέρυσι τον Απρίλη είχα πάει να δώσω αίμα για πρώτη φορά στην Αγγλία. Γράφομαι κανονικά, δίνω αίμα, μου έρχεται πίσω γράμμα με την κάρτα αιμοδότη. ΟΚ ως εδώ. Όταν φτάνουν οι 4 μήνες, για να ξαναδώσω, μου στέλνουν γραμματάκι με το πότε και πού θα είναι η επόμενη αιμοδοσία στη γειτονιά μου. Δεν καταφέρνω να πάω τότε γιατί είχα τα λαιμά μου και δεν κάνει, ούτε και τις 2-3 επόμενες που μου έστειλαν.


Όταν φτάνει Δεκέμβρη, μου στέλνουν γράμμα τύπου "Αν αποφεύγετε να δώσετε αίμα γιατί η προηγούμενη εμπειρία ήταν κακή, μπορούμε να σας παρέξουμε ψυχολόγο του NHS (Αγγλικό ΕΣΥ) για να το κουβεντιάσετε μαζί του". Και εκείνες τις μέρες, με παίρνουν τηλ "τότε θα γίνει αιμοδοσία στην περιοχή σας, θα θέλατε να σας κλείσουμε ραντεβού;". Επιπλέον, σε ένα από τα γράμματα που μου με καλούσαν να δώσω αίμα, υπήρχε και ένα φυλλάδιο "Χρειαζόμαστε επειγόντως Ο+ αυτό το διάστημα", που είναι κι η ομάδα αίματός μου. Μάλλον διαφημιστικό κολπάκι μου φάνηκε βέβαια αυτό, αλλά το προσπερνώ.

Ένιγουέη, κλείνω ραντεβού, ψυχολόγο δεν χρειάζεται να πάω, και έρχεται η ώρα της αιμοδοσίας. Όχι μόνο είχε κόσμο, αλλά είχε και αναμονή. Ακόμη και κόσμο χωρίς ραντεβού, που περίμενε μιάμιση ώρα είδα. Για να δώσουν αίμα. Όλες οι ηλικίες. Και σημειωτέον, όλα αυτά έγιναν σε κτίριο της Μεθοδικής Εκκλησίας της Αγγλίας.


Στο διατάυτα: μία πραγματική εκστρατεία του κράτους, να δίνει ο κόσμος αίμα, που έχει περάσει στην κουλτούρα τους. Με συμβολή της εκκλησίας, που παραχωρεί τα κτίριά της. Με καλή οργάνωση και προθυμία.

Στην Ελλάδα - αν και διαφωνώ να μυθοποιώ τα διάφορα της Αγγλίας σε σύγκριση με την Ελλάδα - μου δίνεται η εντύπωση ότι βαριόμαστε. "Πού να τρέχεις για αίμα τώρα", κτλ κτλ. Που στην τελική εκτός του ότι ειναι 10' υπόθεση, είναι και καλό για τον ίδιο μας τον οργανισμό. Νομίζω 30% ρίχνει την πιθανότητα καρδιακού προβλήματος και 40% εγκεφαλικού, αν θυμάμαι καλά.

Δώστε αίμα τώρα - Δίνουν και ωραία μπισκοτάκια μετά και πορτοκαλαδίτσα!

τσοκτσοκ

ΥΓ: Η αποθέωση της διαδικασίας ήταν μία μαυρούλα, χοντρούλα νοσοκόμα που μου πήρε αίμα. Η ίδια με την προηγούμενη φορά, τον Απρίλη, όταν τραγουδούσε Barry White "Can't get enough of your love bab' " όταν έσαχνε τη βελόνα. Μόλις της λέω "Εσύ μου πήρες αίμα και την προηγούμενη φορά", μου απαντάει "That's why you came again, sugar" :-)

ΥΓ: Site του Ε.Σ.Υ. δεν βρήκα, ούτε για αιμοδοσία ούτε σκέτο. Το μόνο που βρήκα ήταν το aimodosia.org. Ουδέν σχόλιον ...

Σούπερ Τρίτη, Σούπερ Πέμπτη, Σούπερ ...


Είχαμε την Καθαρά Δευτέρα, την Τσαγκαροδευτέρα, είχαμε τις Μ. Δευτέρα, Μ. Τρίτη, κτλ, την Κυριακή του Πάσχα, το Σάββατο του Λαζάρου, Παρασκευή και 13, Τρίτη και 13, και άλλα τέτοια.


Πλέον έχουμε την Σούπερ Τρίτη για τις ΗΠΑ που τόσο μας απασχόλησε. Αν θα βγει ο ανανεωτής μαύρος γερουσιαστής (μαύρος σαν τον Κολίν Πάουελ δηλαδή) ή ή γυναίκα (ζήτω οι γυναίκες) Χίλαρυ Κλίντον (σαν την Κοντολίζα Ράις που συνδυάζει και τα δύο). Επιπλέον και την Σούπερ Πέμπτη, για την ιεραρχία της εκκλησίας όπου η υποτιθέμενη ηγεσία της θρησκείας που προάγει την αδερφοσύνη, την αλληλεγγύη, την ειρήνη, την καρτερικότητα, ενέπεσαν σε αλληλομαχαιρώματα, κλίκες, δελφίνους και άλλα τέτοια σαν μοντέρνοι Φαρισσαίοι.


Για την Σούπερ Τετάρτη στις 13 Φλεβάρη, μία ακόμη Σούπερ ευκαιρία των εργαζομένων να δείξουν ότι δεν κοιμούνται, αλλά στέκουν το ανάστημά τους για να διεκδικήσουν αυτά που δικαιούνται, θα πει κανείς τπτ;


τσοκτσοκ

Κυριακή, Φεβρουαρίου 03, 2008

Τα κέρδη των εταιρειών

Χμ, πάλι από το σημερινό Ριζοσπάστη (3/2/2008, σελίδα 9), μερικοί πίνακες που αναδεικνύουν (και στατιστικά) την εκμετάλλευση των εργαζομένων:

Τα νούμερα πραγματικά είναι εξωφρενικά. Θα μείνω μόνο σε μία φράση του άρθρου:

μέσα σε μία χρονιά - τη χρονιά των αυξήσεων των 77 λεπτών - οι μεγαλοεπιχειρηματίες αύξησαν το κέρδος που βγάζουν από κάθε εργαζόμενο κατά 2.613 ευρώ, ή κατά 17%!!!

Αυτά για όσους θεωρούν νίκη τα 77 λεπτά, για όσους θα πορευτούν με τη ΓΣΕΕ στις 13 Φλεβάρη, για όσους πιστεύουν σε ένα εναλλακτικό πρόσωπο του καπιταλισμού, σε όσους πιστεύουν "στην ελέυθερη αγορά" με δικαιώματα για όλους ...

τσοκτσοκ

Εργατικά ατυχήματα - μέρος 2ο...

Μερικά ακόμη στατιστικά στοιχεία για τα εργατικά ατυχήματα στην ΕΕ, εν όψη και της Πανεργατικής Απεργίας της 13ης Φλεβάρη:

Στοιχεία που σοκάρουν

Τα στοιχεία που καταγράφουν οι επίσημοι παγκόσμιοι και ευρωενωσιακοί οργανισμοί και τα οποία παρουσίασε ο «Ρ» είναι συγκλονιστικά. Ορισμένα μόνο παραδείγματα:

  • Οι θάνατοι εργαζομένων από εργατικά «ατυχήματα» και επαγγελματικές ασθένειες που κατέγραψε η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) στα κράτη - μέλη της ΕΕ το 2006 ήταν 167.000.
  • Κατά μέσο όρο, περίπου 150.000 εργαζόμενοι στην ΕΕ χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από τις ίδιες αιτίες. Ο στατιστικός καταμερισμός καταγράφει 142.400 θανάτους από επαγγελματικές ασθένειες και 8.900 από εργατικά «ατυχήματα».
  • Οι τραυματισμένοι εργάτες που τελικά έχασαν τη μάχη με το θάνατο ύστερα από «ατύχημα» στην εργασία έφτασαν παγκοσμίως τους 351.000.
  • Τα εργατικά «ατυχήματα» οποιασδήποτε φύσης και σοβαρότητας υπολογίζονται συνολικά σε 270 εκατομμύρια.
  • Εκτιμάται ότι 184 με 208 εκατομμύρια εργαζόμενοι παγκοσμίως υποφέρουν από επαγγελματικές ασθένειες. Από αυτές τις περιπτώσεις, οι 24 με 48 εκατομμύρια αφορούν θανατηφόρες ασθένειες.
  • Κάθε χρόνο υπολογίζεται πως 22.000 παιδιά πεθαίνουν σε εργατικά «ατυχήματα».

Ακόμα, σε επίπεδο ΕΕ:

  • 300.000 εργαζόμενοι αποκτούν μόνιμη αναπηρία διαφόρων βαθμών.
  • 350.000 εργαζόμενοι υποχρεώνονται να αλλάξουν δουλειά μετά από «ατύχημα» της τρέχουσας ή προηγούμενης απασχόλησής τους.
  • 15.000 αποκλείονται οριστικά από την αγορά εργασίας.

Για τους νέους από 18 μέχρι 24 ετών, τα στοιχεία αναφέρουν ότι υπάρχουν τουλάχιστον 50% περισσότερες πιθανότητες να τραυματιστούν στο χώρο εργασίας σε σχέση με τους έμπειρους εργαζόμενους. Είναι αυτοί που έχουν ένα λόγο παραπάνω να μην αφήσουν τη ζωή και την ακεραιότητά τους στα χέρια των εργοδοτών τους, αλλά να διεκδικήσουν ό,τι τους ανήκει, συσπειρωμένοι στα ταξικά συνδικάτα και το ΠΑΜΕ.

(Από το σημερινό Ριζοσπάστη 3/2/2008, σελίδα 6)

* * * * *

Δεν έχω και πολλά σχόλια να κάνω ... τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους.


τσοκτσοκ