Τρίτη, Μαΐου 13, 2008

Κάμερες στην Αγγλία

Τελευταία γίνεται μεγάλη κουβέντα στην Αγγλία για τις κάμερες που έχουν στηθεί ανα την επικράτεια Είναι η χώρα με τις περισσότερες κάμερες ανα κάτοικο στον κόσμο βλέπετε (μία κάμερα για 14 κατοίκους).



Το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι ότι όλες οι συζητήσεις, τουλάχιστον αυτές που έχω πέσει κατα λάθος αλλά κι όσο έχω ψάξει το θέμα, ξεκινάν με την προοδευτική αριστερή ανατρεπτική "Το CCTV δεν είναι αποτελεσματικό". Αφελής εγώ, υποψιάζομαι ότι η υπόλοιπη κουβέντα θα συνεχίσει με κάτι του τύπου "Ο έλεγχος και η παρακολούθηση δε λύνει το πρόβλημα, δικαιώματα προσωπικής ζωής, κτλ κτλ". Αμ δε ... Όλοι μένουν αρχικά στους δείκτες που δείχνουν το έγκλημα να μην έχει μειωθεί, αλλά και στο ότι στις περισσότερες περιπτώσεις όσοι πιάνονται μετά από ταυτοποίηση μέσω κάμερας, δεν μπορούν να τους απαγγελθούν κατηγορίες λόγω έλλειψης στοιχείων.


Και να σου οι ιστορίες από βιασμούς, από επιθέσεις σε γυναίκες απο συμμορίες μαύρων, από ληστείες σε μικρά μαγαζάκια με θύματα στο τέλος, κοκ. Και σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, οι ύποπτοι αφέθησαν ελεύθεροι στο τέλος. Γιατί; Γιατί δεν υπάρχει το νομικό πλαίσιο, γιατί η ταυτοποίηση μέσω της εικόνας της κάμερας δεν ήταν αποτελεσματική, και άλλα τέτοια. Δε συζητώ για αναφορά στα προσωπικά δεδομένα και στην ιδιωτική ζωή των ανθρώπων, ούτε βέβαια αναφορά στο πώς μπορούν οι κάμερες να χρησιμοποιηθούν για γενικότερη καταστολή δικαιωμάτων.


Το κλού της υπόθεσης είναι ότι έχουν κάνει τον Βρετανό (και γενικά τον Βορειοευρωπαίο) να θεωρεί απαραίτητη την κάμερα και τον συνεχή έλεγχο της αστυνομίας. "Αφού εγώ δεν έχω κάτι να κρύψω, ας με παίρνει η κάμερα, ας με ψάχνουν στο χύμα στον δρόμο ή στο μπαρ. Έτσι προστατεύομαι τουλάχιστον". Θεωρεί πλέον ανάγκη την ύπαρξη παρακολούθησης και ελέγχου. Και όχι μόνο αυτό, πλέον προσπαθούν να του βάλουν στο μυαλό ακόμη και νομικά να κάνει πίσω στα δικαιώματά του. Αλλά και να ζητήσει και παραπάνω κάμερες στο τέλος, μία για κάθε κάτοικο. Θα σου τη δίνουν όταν γεννιέσαι και θα σε ακολουθεί από πάνω με μοτεράκι σαν ελικόπτερο.

Το 1984 το λοιπόν, σε πλήρη εφαρμογή. Όχι για το σύστημα όμως που γράφτηκε για να κριτικάρει ... αλλά για τους "¨καλούς" ...

τσοκτσοκ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

άπό τα πιό εύστοχα σχόλια για το θέμα έχει κάνει ο γνωστός "γραφίστας" banksy, αν θέλετε δείτε εδώ:

http://animats.wordpress.com/2008/04/16/banksy/